Domowa wegeta bez soli i konserantów
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeDomowa przyprawa do zup z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć je. Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję domowej wegety, ale możesz doprawić ją według własnych upodobań. Zobaczysz, że taka samodzielnie skomponowana przyprawa do zup znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków - wystarczy tylko kilka garści, by w kilka chwil w garnku wyczarować cały bukiet warzywnych smaków i aromatów.
Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw
Składniki:
- 5 marchewek,
- 4 pietruszki,
- pasternak
- 2 pory (biała część),
- cebula,
- papryczka chili,
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka sproszkowanego czosnku,
- pieprz.
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 80 st., a następnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, pasternak, i pory pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki, a papryczkę chili w paseczki.
Przygotowane w ten sposób warzywa, poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika.
Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż nie będą suche, chrupie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie, dosłownie na sekundkę urządzenie.
Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj je z warzywami. Gotowy susz przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj go w suchym, ciemnym miejscu.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze