Tarteletki z domowym kajmakiem i gruszką


Deser na raz do łapki, a daje tyle słodyczy, że każdy łasuch będzie zadowolony. Kruche ciasto z domowym kajmakiem tworzy bardzo dobrany duet, a przełamuje go lekko kwaśna gruszka, więc na dobry początek dnia poleca się do małej czarnej!.

Ciasto kruche:

- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła 
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki, a następnie małymi porcjami wypełniać wysmarowane olejem foremki. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 200 C. 

Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest o wiele smaczniejszy.

Kajmak:

 - 12 dag cukru kryształu
 - 250 ml śmietany 30-36 %
 - 1 łyżka masła

1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 


2. Wystudzonym kajmakiem napełniamy tarteletki, a na wierzchu układamy plastry gruszki.




0 komentarze :