Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyNadchodzÄ…cy Nowy Rok zawsze wiąże siÄ™ z oczekiwaniami, że speÅ‚niÄ… siÄ™ nasze życzenia i marzenia - że bÄ™dzie lepiej. Nowy rok to nowe możliwoÅ›ci, dlatego robimy postanowienia noworoczne i skÅ‚adamy obietnice, życzymy sobie i bliskim szczęśliwego Nowego Roku. A może by tak pomóc losowi? W wielu krajach podczas sylwestrowej nocy ludzie raczÄ… siÄ™ specjalnymi potrawami, które wedÅ‚ug przesÄ…dów i wierzeÅ„ majÄ… zapewnić im pomyÅ›lność w nadchodzÄ…cym Nowym Roku. Jakie potrawy przynoszÄ… szczęście? Odpowiedź znajdziesz poniżej - niektóre z nich na pewno ciÄ™ zaskoczÄ… ;-) Zapraszam do lektury!
Kiszona kapusta i wieprzowina na szczęście
Taki przesąd panuje wśród Niemców, więc to dlatego właśnie kiszoną kapustą zajadają się oni w sylwestrową noc. Podobne kapuściane menu znajdziemy także w Holandii, gdzie kiszona kapusta jest symbolem pomyślności i powodzenia, dlatego wraz z wieprzowiną podawana jest na przywitanie Nowego Roku.
Także Hiszpanie, Kubańczycy i Portugalczycy tej nocy zajadają się wieprzowiną, a za najlepszą wróżbę uważają pieczonego prosiaka, a Węgrzy dodatkowo w jego pysk wsadzają cztery goździki - to dzięki nim ten nadchodzący rok ma być szczęśliwy.
W Sylwestra konieczna ryba!
W krajach chrześcijańskich ważnym symbolem jest ryba, więc nie może zabraknąć jej także 31 grudnia. W Meksyku, by nie kusić losu podje się pokrojoną w dzwonki i usmażoną rybę, która daje nadzieję na szczęśliwy i spokojny rok, a w Holandii rybę smaży się w cieście.
Co zamożniejsi Japończycy w sylwestrową noc zajadają się błękitnym tuńczykiem, który należy do jednych z najdroższych ryb świata. Co ciekawe, mięso tej ryby nie jest niebieskie, a różowe, a ten kolor dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest kolorem szczęścia.
W Hiszpanii w Nowy Rok przygotowuje się specjalne, tradycyjne danie z ryżu, ryb i owoców morza - paella. Dziś ten specjał nieco stracił swoje symboliczne znaczenie i można go już zjeść w wielu restauracjach na całym świecie.
SÅ‚odkiego Nowego Roku!
Gdy zegar 31 grudnia wybija północ w krajach hiszpańskojęzycznych ludzie zjadają 12 winogron, które mają osłodzić każdy z 12 miesięcy nadchodzącego roku.
A czy wiecie, że w Australii, by zapewnić sobie szczęście i dobrobyt przygotowuje się marcepanową świnkę, a w Grecji okrągłe ciasto, w którym ukryty jest pieniążek i ten kto go znajdzie nie będzie narzekał na brak szczęścia w nadchodzącym roku.
Na WÄ™grzech sylwestrowym smakoÅ‚ykiem sÄ… pÄ…czki, w Korei obficie posÅ‚odzone kawaÅ‚ki owoców, a w Norwegii pudding ryżowy z ukrytym w Å›rodku migdaÅ‚em — kto go znajdzie, może być pewny, że jego życzenie noworoczne speÅ‚ni siÄ™.
Im wiÄ™cej — tym lepiej…
Suto zastawiony, uginajÄ…cy siÄ™ pod ciężarem potraw stół także jest dobra wróżbÄ… na Nowy Rok. Co ciekawe warto tego dnia wybrać okrÄ…gÅ‚Ä… zastawÄ™, która jest symbolem nieskoÅ„czonej cyklicznoÅ›ci — coÅ› siÄ™ koÅ„czy i zaczyna — jak w kalendarzu.
A w Polsce?
My natomiast podczas nocy sylwestrowej nie rozstajemy się z łuską z wigilijnego karpia - trzeba trzymać ją przy sobie, bo tylko wtedy zyskuje magiczną moc i zapewni nam dostatek w nadchodzącym Nowym Roku.
ZastanawiaÅ‚am siÄ™ czy my, Polacy mamy jakieÅ› specjalne sylwestrowe dania… KiedyÅ› zawsze podawaÅ‚o siÄ™ to, co zostaÅ‚o ze ÅšwiÄ…t Bożego Narodzenia - bigos, pieczone miÄ™sa i oczywiÅ›cie Å›ledzie. A wszyscy wiedzÄ…, że bez Å›ledzia Sylwester nie może siÄ™ odbyć, bo ta ryba przynosi nie tylko szczęście i zdrowie, ale także dobrobyt.
Do siego roku! ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze