Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyKieliszek szampana w Sylwestra jest wręcz obowiązkowy - to niezaprzeczalny fakt. A co powiecie na szampana w słodkim wydaniu? Mam dla was przepis na iście sylwestrowe ciasto czekoladowe - oczywiście z szampańską nutką.
Przepis na szampańską babeczkę z czekoladą
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 75 g kakao (ok. 10 łyżek),
- 2 szklanki ciemnego, brązowego cukru,
- 4 duże jajka,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- 300 ml szampana.
Uwaga: Wyjmij wszystkie składniki z lodówki kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.
Pieczenie szampańskiej babeczki zacznij od przesiania mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i kakao.
Do miski wbij jajka i lekko rozetrzyj je trzepaczną (ale uwaga — nie ubijaj ich). Dodaj cukier, olej, szampan i wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj wcześniej przesiane składniki i mieszaj aż wszystko połączy się w gładką masę.
Przygotuj formę (2,5 l) - wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, a następnie przelej do niej ciasto. Teraz wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz ciasto przez 45–60 min do tzw. suchego patyczka. Po upływie ok. 30 min zwiększ temperaturę do 170 st.
Kiedy babka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i przestudź przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij ją z formy i przełóż na kratkę, by wystygła.
Teraz czas na lukier czekoladowy
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g kakao,
- 250 g cukru,
- 225 ml wody,
- 50 g miodu,
- 250 g żelatyny + 40 ml wody.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze