Tatar z łososia z mango

kolorowy-tatar-z-lososia-z-mango-na-białym-talerzu-widok-z-gory

Dziś rzutem na taśmę przygotowałam dla Was jeszcze jeden przepis, który możemy zaserwować na Wigilię, a który nie wymaga dużo czasu, aby go przygotować. Dosłownie kilka minut, dwa składniki i bardzo eleganckie danie gotowe. Przepisem tym zainspirował mnie Gieno Mientkiewicz na warsztatach kulinarnych w Smolna 8 Food, na których wspólnie przygotowywaliśmy właśnie tatara z łososiem i mango. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu !

Tatar z łososia z mango
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 300 g świeżego łososia
  • 1/2 dojrzałego mango
  • sól
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • koperek
Wykonanie:
Łososia obieramy ze skóry, usuwamy ciemne kawałki mięsa, drobno siekamy i mieszamy z solą i olejem.
Mango obieramy ze skórki i również drobno siekamy.
Przy pomocy metalowej obręczy formujemy porcje dla jednej osoby: na dole układamy łososia, dociskamy łyżeczką, a  na nim układamy mango, również dociskamy. Delikatnie zdejmujemy obręcz, tatara skrapiamy kilkoma kroplami oleju, posypujemy pieprzem i ozdabiamy koperkiem.

Komentarze