piątek, 23 grudnia 2016

pstrąg duszony w śmietanie

       pstrąg w śmietanie




Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z  koperkiem i skórką z cytryny to nieodmienny atrybut świąt w mym domu.
Dziś pragnę podzielić się tym przypisem, gdyż może jeszcze komuś przypadnie do gustu.


składniki 
1-1,2 kg pstrąga
1 cebula
1 marchew
kawałek korzenia selera
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
2 cytryny
0,6 l wody
200 ml słodkiej śmietany 30 %
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz

sposób wykonania
Rybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj.
Każdy z filetów  dzielimy nożem na  kawałki ( grubości 3-4 cm), przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z jednej cytryny i odkładamy na 1,5-2 godziny w chłodne miejsce.

Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki  pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 20 minut.

Na patelni ( o grubym dnie i z przykrywką) rozgrzewamy łyżkę  masła, a następnie obsmażany na nim krótko filety z pstrąga ( na złoty kolor)

Zdejmujemy rybę z patelni i rozgrzewamy na niej druga łyżkę masła, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, starą na tarce skórką z połowy cytryny, oraz sokiem z cytryny i całość lekko redukujemy ( zagęszczamy przez odparowanie) ok 7-10 minut.

Ugotowany rybny wywar odcedzamy,  odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb. Następnie przelewamy ok 100-150 ml wywaru na patelnię ze śmietaną i ponownie zagotowujemy.

Do gotującego się sosu wkładamy kawałki pstrąga, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") nakrywamy naczynie przykrywką i gotujemy rybę przez 5-7 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koprem, trzymamy pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty,nakładamy na talerze i podajemy polewając każdą porcję śmietanowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz