Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeÅšwiÄ™ta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijnÄ… kolacjÄ™, ale warto także wczeÅ›niej pomyÅ›leć co podasz swoim goÅ›ciom pierwszego i drugiego dnia Å›wiÄ…t. Ja w tym roku wybraÅ‚am kaczkÄ™ pieczonÄ… z pomaraÅ„czami i imbirem. Jest Å›wietna - miÄ™kka, soczysta i niezwykle aromatyczna, a jak smakuje! Przekonaj siÄ™ sam!
Składniki:
- sprawiona kaczka (ok. 2,5 kg),
- 3 pomarańcze,
- jabłko,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku,
- łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki mielonej, ostrej papryki.
Å»eby przygotować Å›wiÄ…tecznÄ… kaczÄ™ pieczonÄ… w pomaraÅ„czach, musisz poÅ›wiÄ™cić na to sporo czasu… aby kaczka wyszÅ‚a idealnie, musisz zacząć jej przygotowanie już dzieÅ„ wczeÅ›niej, a w dniu, w którym chcesz jÄ… podać goÅ›ciom, powinieneÅ› zarezerwować ok. 4 godz.
Zacznij od umycia, osuszenia i usunięcia ewentualnych resztek pierza z kaczki. Odetnij szyjkę i przytnij skrzydełka, zostawiając tylko najgrubszą ich część zaraz przy tułowiu. Ja odcięłam cały kuper, ale możesz wyciąć tylko gruczoł kuprowy.
Teraz suche przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi tuszkÄ™ — w Å›rodku, jak i na zewnÄ…trz. Tak przygotowanÄ… kaczkÄ™ włóż do jakiegoÅ› naczynia, zamknij je szczelnie i postaw w chÅ‚odnym miejscu najlepiej na 24 godz.
Następnego dnia zacznij przygotowywanie kaczki od wyszorowania, a następnie sparzenia pomarańczy. Jedną pokrój w plasterki, drugą razem ze skórką w kostkę, a z trzeciej wyciśnij sok. Jabłko umyj, usuń gwiazdo nasienne, a następnie pokrój na jednakowej wielkości kawałki.
Teraz do środka zamarynowanej kaczki włóż kawałki jabłek i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Aby nadzienie nie wypadło nam podczas pieczenia, otwór przy kuperku zepnij przy pomocy wykałaczek i sznurka.
Kaczkę połóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym piersiami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem i piecz przez 20 min, by skórka lekko się przyrumieniła, a tłuszcz zaczął wytapiać.
Teraz odlej nadmiar tłuszczu, a kaczkę polej sokiem pomarańczowym i obłóż plasterkami pomarańczy. Przykryj brytfankę i włóż ją do piekarnika na 2,5 godz., ale tym razem zmniejsz temperaturę do 150 st. i wyłącz termoobieg.
Po tym czasie zdejmij pokrywkÄ™ i polej już prawie upieczonÄ… kaczkÄ™ sosem wÅ‚asnym i piecz jeszcze przez 30–45 min aż skórka mocno siÄ™ zarumieni.
To wszytko! I smaczny świąteczny obiad gotowy! Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze