Dieta i bardzo intensywny przełom listopada i grudnia sprawiły, że nie wyrobiłam się z upieczeniem pierniczków. Od kilku lat piekłam te tradycyjne, do leżakowania.
Postarałam się zatem o namiastkę świątecznego smaku i zrobiłam kruche cynamonowe ciastka! Są przepyszne! Co prawda przy przygotowywaniu musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie.
Z ciasta wycinałam okrągłe ciastka, po czym odbijałam stemple – znajdziecie je już w większości sklepów z wyposażeniem kuchni/domu 🙂
Zobaczcie też:
Zimne kawałki masła łączymy z mąką. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i cynamon. Zagniatamy na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Rozwałkowujemy partiami i wycinamy ciasteczka (dodatkowo możecie użyć stempli do ciastek, jak zrobiłam to ja). Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, do zrumienienia.Przepis na ciastka cynamonowe
Drukuj przepisSkładniki
Przepis
3 komentarze
Ala
11/01/2017 at 20:50Tylko dobrej kawy brakuje mi do tych ciasteczek. Ja pozwolę sobie polecić ten sklep http://www.swiatkawyiherbaty.com.pl sama kupuję u nich kawy i do ciast idealne.
gin
19/12/2016 at 21:11Ależ one śliczne! Szalenie mi się te stempelkowe ciasteczka podobają 🙂
Kasia Nowakowska
20/12/2016 at 09:30Fakt, stempelki są super 🙂