Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyMakaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbowaÅ‚ samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy wÅ‚oskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra jest warta Å›wieczki! A jeÅ›li zrobicie je w Å›wiÄ…tecznym klimacie, to mogÄ… stać siÄ™ one nie tylko smakowitÄ… przekÄ…skÄ… po wigilijnej kolacji, ale także efektownÄ… dekoracjÄ… stoÅ‚u. Zatem mam dla was przepis na przekÅ‚adane bezowe ciasteczka z chrupiÄ…cÄ…, cienkÄ… skórkÄ… i miÄ™ciutkim Å›rodkiem, o piÄ™knym czerwonym kolorze, dziÄ™ki któremu idealnie wpiszÄ… siÄ™ w klimat Å›wiÄ…t ;-)
Składniki:
- 150 g zmielonych migdałów,
- 150 g cukru pudru,
- 120 g białek w temperaturze pokojowej (podzielone na 60 g + 60 g),
- 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g),
- 50 ml wody,
- czerwony barwnik w paście/żelu.
Celowo nie podaję proporcji w łyżeczkach i szklankach, ponieważ muszą one być bardzo dokładne, by makaroniki wyszły idealne. Z powyższych proporcji otrzymasz ok. 30 ciastek.
Migdały wraz z cukrem pudrem miksuj przez ok. 2 min aż będą dokładnie zmieszane, a następnie przesiej je do większej miski przez bardzo drobne sito. Dodaj 60 g białek i znowu dokładnie wszytko wymieszaj i dodaj barwnik (UWAGA: kolor kremu musi być bardzo intensywny, ponieważ dodane późnej białka rozjaśnią go).
Do garnuszka wlej 50 ml wody i wsyp 150 g cukru, wymieszaj je i zagotuj. W garnuszku umieść termometr cukierniczy i poczekaj aż wskaże 118 st. UWAGA: nie mieszaj syropu!
Do czystej miski włóż pozostałe 60 g białek, a w małym kubeczku przygotuj 35 g cukru. Kiedy woda i cukier już prawie są gotowe, zacznij ubijać białka na sztywna pianę, a pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier cały czas mieszając.
Kiedy syrop osiÄ…gnie odpowiedniÄ… temperaturÄ™, szybko zdejmij go z palnika i cienkÄ… stróżkÄ… powoli wlewaj go do ubitych biaÅ‚ek, które w momencie nalewania syropu nadal ubijaj ale na maÅ‚ych obrotach. Kiedy już caÅ‚y syrop wylÄ…duje w biaÅ‚kach, obroty ponownie zwiÄ™ksz do maksymalnych. Nadal miksuj caÅ‚ość przez 6–9 min aż masa na bezÄ™ wystygnie.
Gotową już bezę włoską dodaj w trzech partiach do przygotowanej wcześniej masy migdałowej, cały czas mieszając. Z każdym zamieszaniem masa będzie robiła się rzadsza, aż wreszcie powinna swobodnie opadać ze szpatułki i przybierać formę błyszczącej, gęstej wstążki.
UWAGA: JeÅ›li masa bÄ™dzie mieszana zbyt dÅ‚ugo, rozleje siÄ™ na papierze do pieczenia, natomiast jeÅ›li zbyt krótko, bÄ™dzie byt gÄ™sta — i wÅ‚aÅ›nie to miaÅ‚am na myÅ›li mówiÄ…c, że makaroniki sÄ… dość trudne w wykonaniu, ale wierzÄ™, że jeÅ›li bÄ™dziesz trzymać siÄ™ Å›ciÅ›le podanej przeze mnie receptury, poradzisz sobie z nimi ;-)
3 blachy wyłóż niewoskowanym papierem do pieczenia, a gotowÄ… już masÄ™ makaronikowÄ… do rÄ™kawa cukierniczego z okrÄ…gÅ‚Ä… koÅ„cówkÄ…. Teraz wyciskaj na papier makaroniki o Å›rednicy ok. 3 cm, ale pamiÄ™taj, by zostawić miÄ™dzy nimi spore odstÄ™py. Odstaw je do wysuszenia — może to trwać od 20 do nawet 60 minut — wszytko zależy od temperatury oraz wilgotnoÅ›ci powietrza.
Jak poznać, że makaroniki są już wystarczająco wysuszone? Przy dotyku nie powinny się kleić, a na ich powierzchni powinna utworzyć się cienka skorupka.
Teraz wstaw bezy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz przez 12–15 min. Makaroniki nie powinny siÄ™ zarumienić, a jeÅ›li tak siÄ™ stanie, zmniejsz temperaturÄ™ i wydÅ‚uż czas pieczenia o kilka minut.
Upieczone makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia, a w tym czasie przygotuj budyń żurawinowy ;-)
Składniki:
- 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej),
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
- szklanka cukru,
- ½ szklanki wody,
- 2 duże jajka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 80 g masła.
Do niewielkiego garnka wrzuć żurawinę, wlej sok z cytryny, wsyp cukier i gotuj na średnim ogniu do chwili aż żurawina popęka i puści sok - często mieszaj. Teraz zestaw garnuszek z ognia i zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera na puree, a następnie przetrzyj przez sito i odstaw do wystudzenia.
W maÅ‚ym garnuszku zmiksuj pół szklanki wody z jajkami, żółtkami oraz mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…, a nastÄ™pnie dodaj przetartÄ… żurawinÄ™ i jeszcze raz zmiksuj caÅ‚ość. Teraz wszytko zagotuj, a pod koniec dodaj masÅ‚o. Kiedy budyÅ„ bÄ™dzie już gotowy, przelej go do wyparzonego sÅ‚oiczka, zakręć i wstaw do lodówki na caÅ‚Ä… noc — po tym czasie bÄ™dzie najsmaczniejszy!
Następnego dnia makaroniki posmaruj żurawinowym budyniem i ozdób przy pomocy lukru królewskiego lub gotowych, kupnych płatków cukrowych (takich jak na zdjęciu)
To już wszytko. Smacznego :-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze