niedziela, 18 grudnia 2016

Tarta orzechowa

Cudowna! Wręcz idealna. Mocno orzechowa. Z jednej strony kremowa, z drugiej chrupiąca. Świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak Święta w rodzinnym gronie, elegancka kolacja we dwoje czy słodki Sylwestrowy akcent na stole.

tarta orzechowa, wypieki świąteczne, ciasto na święta, orzechowe ciasto, Sylwester, Ekskluzywne ciasto, wyjątkowe ciasto, niecodzienne ciasto, ciasto na specjalne okazje, najlepsze ciasto orzechowe, pyszne ciasto orzechowe, orzechowiec
Świąteczna tarta orzechowa


Składniki:
na ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
nadzienie:
  • 100g masła
  • 140g miodu dobrej jakości
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 300g orzechów włoskich
  • 120g cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 5 żółtek
Sposób przegotowania:

Ze składników powyżej zagnieć szybko ciasto. Pamiętaj, żeby było kruche i delikatne nie możesz go zbyt długo ugniatać. Wyklej nim formę do tarty, porób wykałaczką dziurki i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Do garnka z grubym dnem włóż masło, serek mascarpone, miód i rum. Podgrzej, ale nie pozwól się im zagotować! Dodaj rozkłócone za pomocą widelca żółtka i wymieszaj. Następnie dodaj cukry i orzechy i pomieszaj tak, aby bo masa oblepiła wszystkie orzechy. Wylej masę na podpieczony spód i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
 Najlepiej, gdy przygotujesz ciasto dzień wcześniej. Po upieczeniu odstaw je w zimne miejsce. Dzięki temu będzie się dużo lepiej kroić.

http://www.wielkiapetyt.com/2012/12/cukier-waniliowy-zrob-to-sam.html
Tarta orzechowa
Przepis ten bierze udział w konkursie FOTOGRAFIA KULINARNA ŚWIĄTECZNE SMAKI.
Moje zdjęcia pozostają wiele do życzenia, ale z nowym sprzętem nacieszę również Wasze oczy.
Trzymajcie zatem za mnie kciuki, gdy Wasze tarty orzechowe będą rozpieszczały Wasze podniebienie.

http://zblogowani.pl/akcja/fotografuj

Smacznego!

1 komentarz: