Konfitura pomarańczowa przepis

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
konfitury pomarańczowe

Przepis na domową konfiturę pomarańczową

Dziś u mnie bardzo aromatycznie i pysznie, bo zawitała na blogu konfitura pomarańczowa zrobiona z soczystych pomarańczy. Teraz jest sezon na te pyszne owoce, warto więc część z nich wykorzystać na przetwory i zrobić domowy dżem z pomarańczy. Polecam wszystkim wielbicielom słodko-kwaśnych smaków.

konfitura pomarańczowa

Domowa konfitura pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe przetwory, to tej zimy skorzystaj z pomarańczy i przygotuj taki pyszny domowy dżem z pomarańczy.

konfitury pomarańczowe

Konfitura pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową konfiturę pomarańczową idealną na zimę.
4.10 z 83 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
1 hour 30 minut
Porcje 3 słoiczki
Składniki

składniki na konfiturę pomarańczową

Instrukcja
 

Jak zrobić konfiturę pomarańczową

  • Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
    6 sztuk pomarańczy
  • Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  • Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą – pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  • Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  • Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek – tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki – gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
    0,5 litra wody, 500 g cukru
  • Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę – przez około 1-2 godziny – gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj – ponownie zagotuj.
    sok z jednej cytryny
  • Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  • Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  • Poczekaj aż słoiczki ostygną.
Prywatne
Słowa kluczowe pomarańcze, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy dżem z pomarańczy

Domowy dżem pomarańczowy – uwagi

Konfitura pomarańczowa, to jeden z tych przetworów, które warto zrobić właśnie teraz :)

Pomarańcze są teraz tanie i do tego są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Taka konfitura z pomarańczy będzie rewelacyjna na zwykłej kanapce, pasuje do naleśników, placuszków i gofrów.

Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty (albo do wina grzanego – ja wiem, że często piszę w okresie zimowo-jesiennym o winie grzanym – ale jak nie teraz, to kiedy je pić? :D).

Konfiturę przygotujecie bardzo łatwo i szybko – do tego przy minimalnej ilości składników – potrzebujecie kilka dorodnych pomarańczy, trochę cukru i cytrynę.

Tylko tyle, a efekt WOW gwarantowany :)

dżem pomarańczowy

Na pewno podziękujecie mi pijąc pyszną pomarańczową herbatę z konfiturą.

Z podanej porcji wyszły mi trzy nieduże słoiczki – a i jeszcze jedno – taki słoiczek z konfiturą ładnie zapakujcie i podarujcie komuś kogo kochacie :D

Będąc przy owocach cytrusowych i ich przetwarzaniu pamiętajcie o nalewce mandarynkowej :D

Konfiturę najlepiej zjeść dość szybko. Gdy długo postoi, to niestety zaczyna brązowieć. Dalej smakuje świetnie, ale już brzydko wygląda.

Ps.

Zajrzyjcie także do innych moich przepisów na domowe przetwory.

konfitura z pomarańczy

Polecane przepisy na domowe przetwory

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 18 grudnia

Podziel się przepisem

28 komentarzy

  1. 7a84af9165da64530267e104ca1e3431?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2022 16 listopada w 21:44- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Przepis jest niedopracowany. Robiłam różne konfitury z pomarańczy i liczyłam że wyjdzie jak na zdjęciu. Mi już po pierwszym gotowaniu 1hidz 45scimnial jak karmel a po wystudzeniu jest mega gesty jak konfitura ze śliwek. Pomarańczyialam 8 a i tak jest za słodka i zbyt gęsta. Jutro tylko doleje trochę wody i soku z cytryny zagotuje i słoiczków. Nie wiem co by było jakbym to następne 2godz gotowała

  2. dadc3fbfa3f41af34638c9162c5191c8?s=54&d=mm&r=g
    Marcin 2021 27 listopada w 13:32- Odpowiedz

    Piszę Pani, że trzeba trochę cukru, po czym w przepisie na kilka sztuk proponuje Pani dać go aż pół kilo. Pomarańcze są słodkie same w sobie czyb jeśli zredukuje ten cukier do 100 gram, to czy powidła mi nie wyjdą, nie zgęstnieje jak powinny? Czy to po prostu kwestia smaku i sposób na konserwację przetworu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 27 listopada w 13:34- Odpowiedz

      Ogólnie cukier ma konserwować i zagęszczać. Można dać trochę mniej jeśli pomarańcze są faktycznie słodkie

      • dadc3fbfa3f41af34638c9162c5191c8?s=54&d=mm&r=g
        Marcin 2021 27 listopada w 18:28- Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję dać po swojemu czyli sporo mniej, ale będę też przygotowany by dosypać jeśli nie zacznie się zagęszczać.
        Pomarańcze kupione, postaram się dać znać jak wyszło.

  3. 038088c2b74338be336d2210078b8bd8?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2020 16 grudnia w 19:15- Odpowiedz

    Jestem na etapie studzenia wypełnionych słoiczków, wszystko fajnie zgęstniało po dwukrotnym gotowaniu (dzień wcześniej godzinę, dziś 1,5 h). Po pierwszym gotowaniu kolor taki jak podczas obierania, po drugim delikatnie ciemniejszy. Na noc przełożyłam do szklanej miski bez przykrycia. Super przepis, wszystko poszło zgodnie z planem. :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 grudnia w 19:43- Odpowiedz

      Ja ostatnio znalazłam zabunkrowany słoiczek, który miał już kilka lat i niestety był już mocno ciemny. Najlepiej zjeść zimą :)

  4. 3d4f73c34085698bb57d54e2cddd7ca0?s=54&d=mm&r=g
    Peppson 2020 22 listopada w 20:19- Odpowiedz

    Dziękuję za przepis pani Beato,
    Konfitura wyszła wspaniała, gęsta, słodziutka, taka nie za ciemna. Życzyłabym sobie więcej takich przepisów!
    Pozdrawiam serdecznie.
    Peppka

  5. eb1d9c23994deae5e13173d62248c24b?s=54&d=mm&r=g
    inka2805 2020 10 listopada w 14:48- Odpowiedz

    co z sokiem z pomarańczy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 10 listopada w 17:35- Odpowiedz

      Gotujesz go razem z resztą.

  6. 2f3bedfb6ca243a797e8fd2c29759cbe?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2020 6 listopada w 12:20- Odpowiedz

    Czy konfitura się nadaje do pączków?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 6 listopada w 21:48- Odpowiedz

      Myślę, że tak

  7. c65c743143c16d4d5b57b076b825465f?s=54&d=mm&r=g
    Janusz 2020 30 marca w 21:14- Odpowiedz

    Przepis prosty i bardzo przejrzysty!
    Dodałem sok z cytryny na początku gotowania, zamiast na końcu, czy będzie niedobre?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 30 marca w 21:43- Odpowiedz

      Myślę, że będzie ok

  8. be3395a603fe9aa8ce19da5cd66c97df?s=54&d=mm&r=g
    a 2019 20 listopada w 16:15- Odpowiedz

    z tych proporcji ile konfitury wychodzi :)?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 21 listopada w 18:12- Odpowiedz

      Nie pamiętam już dokładnie, bo dawno temu robiłam tą konfiturę. Ilość porcji zależy od tego do jak dużych słoiczków ją przełożysz – jeśli to do takich tradycyjnych – na około 250 g konfitury, to około 4-5.

    • 7a84af9165da64530267e104ca1e3431?s=54&d=mm&r=g
      Joanna 2022 17 listopada w 12:12- Odpowiedz

      Mi wyszło równo 4 słoiki po 220ml ale dolewałam trochę więcej wody i nie gotowałam 2rax no byli już mega gęste. Więc może wyjść jeszcze mniej. Dodam że snazylam na dużej 28cm patelni może dlatego woda szybko mi odparowała

  9. cab39b06491c6b24b2622caded1b452d?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2019 30 października w 20:45- Odpowiedz

    Mi konfitura po ponownym zagotowaniu na drugi dzień zczerniała.. :( w smaku okej ale kolor jest zniesmaczający. Dlaczego tak się mogło stać?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 31 października w 07:38- Odpowiedz

      U mnie ona też się ona ściemniła, ale dopiero po kilku miesiącach (to jest naturalny proces przy przetworach domowych, które nie są konserwowane). Czemu ściemniały ci tak szybko, to nie wiem. Jak chcesz to znalazłam bardzo fajny artykuł na temat smażenia konfitur (wydanie z 1880 roku, ale fajne i ciekawe rzeczy w nim są) – https://pl.wikisource.org/wiki/Do%C5%9Bwiadczone_sekreta_sma%C5%BCenia_konfitur_i_sok%C3%B3w/ca%C5%82o%C5%9B%C4%87

  10. 86d6a06abb05b764d1cb5471c9948886?s=54&d=mm&r=g
    Natalia Bulikowska 2019 26 marca w 19:31- Odpowiedz

    Jestem przerażona, bo właśnie jestem na etapie przerwy na wystudzenie i konfitura mi twardnieje!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 26 marca w 20:24- Odpowiedz

      Jeśli ci za mocno twardnieje, to spróbuj dodać do niej gorącej wody, aby lekko rozrzedzić.

  11. cd62aebaa6cf7d516a91258fd9e42adb?s=54&d=mm&r=g
    Kla bas 2018 8 października w 17:02- Odpowiedz

    Mam pytanie. Nigdzie nie mogłam znaleźć tego porównania więc zapytam. Bo rozumiem że dodanie soku z cytryny to nie tylko walory smakowe ale ze względu na pektyny i zagestnienie konfitury. Właśnie działam z Twoim przepisem i pytanie jest takie : czy limonka zamiast cytryny będzie dobrym rozwiązaniem? Wyczytałam że to cytryna ma najwięcej pektyny a boję się że mi nie zgęstnieje. :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 października w 18:22- Odpowiedz

      Mi ogólnie konfitura mocno zgęstniała. Możesz użyć limonkę, tylko sok bym dodawała w porcjach, bo limonka ma mocniejszy smak niż cytryna. To jak bardzo gęsta będzie konfitura zależy też od tego jak długo będziesz ją smażyć – im dłużej i im więcej soku odparuje, tym będzie gęstsza.

  12. c5b9a1507ada59c55353ff9cc2d3ee30?s=54&d=mm&r=g
    Strzyga 2018 4 września w 08:18- Odpowiedz

    Czy do takiej konfitury można dodać także skórkę z cytryny, czy koniecznie sam sok? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 4 września w 11:09- Odpowiedz

      Lepiej sok z cytryny, ale jeśli skórka to tylko starta żółta część, bez białego.

  13. 853d6b7fc5bc0a5046651c1903fd5978?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2018 8 lutego w 20:35- Odpowiedz

    Ha! No i jestem zupełnie przypadkowo u Ciebie, poznałyśmy się na warsztatach pokochaj olej rzepakowy, robiłyśmy razem tempurę do ryby i pałaszowałyśmy razem:) a ja właśnie szukam fajnego przepisu na konfiturę z pomarańczy i znalazłam :) będę robić jak tak tylko mi moj maluch pozwoli. Pozdrowienia

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 lutego w 08:04- Odpowiedz

      Cześć Basiu, miło ciebie usłyszeć :) Jak się czujesz ty i twój maluszek? Mam nadzieję, że rośnie jak na drożdżach :D

  14. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 20 grudnia w 21:06- Odpowiedz

    Widzimy taki kleks konfitury w jaglance cynamonowej <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy