Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 7 komentarzyKeks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na Å›wiÄ…tecznym stole. Puszysty, pachnÄ…cy, miÄ™kki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekÅ‚am go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byÅ‚am zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo proste do przygotowania, wiÄ™c z upieczeniem go poradzÄ… sobie wszyscy. ZaletÄ… keksu jest to, że dość dÅ‚ugo zachowuje Å›wieżość, można wiÄ™c upiec go kilka dni wczeÅ›niej, a potem zawinąć w lnianÄ… Å›ciereczkÄ™.
Przepis na świąteczny keks
Składniki:
- 300 g mÄ…ki,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- 5 jajek,
- 300 g ulubionych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej),
- ¾ szklanki rumu.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, powinniśmy wyjąć masło i jajka z lodówki.
Bakalie posiekaj, owoce (rodzynki, żurawinę, morele itd.) przełóż do rondelka, zalej rumem i podgrzej. Zostaw na ok. 30 minut, a następnie przecedź. Jajka ubij z cukrem na puszystą i kremową masę. Masło ubij przy pomocy miksera na puch.
W trakcie ubijania, wlewaj powoli masę jajeczną – rób to powoli i partiami, by się nie zwarzyła. Kiedy składniki dobrze się połącza, możesz zacząć dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (warto wcześniej przesiać mąkę).
Bakalie obsyp delikatnie mąką. Dzięki temu nie opadną podczas pieczenia. Dodaj je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego patyczka. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, możesz je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyłóż keks na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto można polać lukrem i udekorować bakaliami.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze