Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad

Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? Zebrałam dla was 10 przepisów na wspaniałe pieczone mięsa. Mam nadzieję, że wśród tych przepisów znajdziecie coś dla siebie. Schab nadziewany mielonym mięsem? Aromatyczny kurczak w ziołach? A może delikatna pieczeń cielęca?

Podziel się:

pieczeń wieprzowa z sosem

Pieczeń wieprzowa z sosem poleca się na świąteczny obiad dla całej rodziny. Delikatne soczyste mięso doprawione ziołami, czosnkiem i słodką papryką oraz aromatyczny sos zachwycą wszystkich.

"Mięso najlepiej smakuje polane sosem pieczeniowym przygotowanym na wywarze z pieczenia schabu. Do pieczeni pasują zarówno ziemniaki jak i ryż" - pisze Ilka.

Na zimno można ją podać w towarzystwie chrzanowego sosu jako wędlinę do chleba.

pieczeń cielęca

Cielęcina bardzo rzadko gości na naszych stołach, a szkoda ponieważ to niezwykle smaczne mięso. Jest dużo bardziej delikatna i soczysta od wołowiny czy wieprzowiny. Nie wymaga wymyślnych przypraw, najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Może zaskoczycie swoich gości i podacie im cielęcą pieczeń?

"Przy doprawianiu cielęciny zawsze dobrym wyborem będą cytrusy. Dlatego też do zamarynowania mięsa wybrałam olej z wyraźną nutą cytryny. Dodatkowo olej chroni mięso przed higroskopijnymi właściwościami soli. Dzięki temu pieczeń pozostaje soczysta" - radzi Kasia, która prowadzi bloga Pełny talerz.

pieczeń z indyka

Monika, która prowadzi bloga Piłka w kuchni uważa, że domowa pieczeń ma w sobie coś z magii.

"Z kawałka niepozornego mięsa dzięki starannie dobranym przyprawom i odpowiedniej technice pieczenia możemy uzyskać wspaniałą, aromatyczną pieczeń, którą wszyscy domownicy będą długo wspominać" - pisze blogerka.

Monika zamarynowała filet z piersi indyka w słodkiej papryce, miodzie, musztardzie, tymianku i soku z cytryny. Palce lizać!

Oryginalna pieczeń ze schabu

Świąteczny obiad last minute? Tak, to możliwe :-) To efektowne danie przygotujecie w 15 minut (nie licząc czasu pieczenia).

Mięsa nie trzeba wcześniej marynować. Dzięki temu, że pieczemy je w towarzystwie jabłka, cebuli i ziemniaków, będzie soczyste i delikatne, ponieważ udusi się w aromatycznym sosie.

rolowana pieczeń z boczku

Rolowana pieczeń z boczku to klasyka gatunku. Sekret tkwi w wyborze mięsa — boczek nie może być zbyt tłusty, powinien mieć z jednej strony skórę, a z drugiej widoczne dziury po żeberkach.

"Świetny na ciepło – ma wtedy wyjątkową, chrupiącą skórkę, oraz na zimno jako wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy" - zapewnia autorka bloga Poezja smaku.

Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół.

pieczeń ze schabu w miodowo-tymiankowej marynacie

Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną to doskonała propozycja na uroczysty obiad.

"Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Pieczeń pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek" - pisze Małgosia.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

schab "tulipan" pieczony z orzechami

"Przed wami wspaniały schab pieczony, ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki, czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina.

Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny" - pisze Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.

Chcecie zachwycić swoich gości? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Pieczeń wołowa z kminkiem

Co powiecie na aromatyczną pieczeń wołową z dużą ilością kminku?

Niektórzy boją się przyrządzać wołowinę, twierdząc, że łatwo ją zepsuć.

Rzeczywiście mięso wołowe jest dość wymagające i trzeba poświęcić mu nieco czasu i uwagi, by nie wyszło suche i twarde. Jednak zapewniam was, że przy odrobinie wysiłku, osiągnięcie smakowity efekt!

"Pieczeń była smaczna i na ciepło i na zimno, krojona w cienkie plastry. Garnek rzymski sprawdza się w takich przepisach świetnie — mięso jest miękkie, a jednocześnie nie jest przesuszone. Pyszny obiad!" - zapewnia Beata.

Kurczak z cytryną, czosnkiem i tymiankiem

Moja babcia, co roku w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia podaje pieczonego kurczaka. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu, to polecam wam ten, który znalazłam na stronie Talerzpokus.tv.

"Soczysty, miękki i rozpływający się w ustach kurczak o lekko cytrynowym smaku i aromacie czosnku i świeżego tymianku. Mięso jest bardzo delikatne a skórka chrupiąca, świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sezonową sałatką" - przekonuje autor przepisu.

Schab nadziewany mięsem mielonym

Ostatnia propozycja to schab nadziewany mięsem mielonym z indyka.

Pieczeń prezentuje się bardzo dobrze, sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dzięki pieczeniu w rękawie, mięso jest soczyste i wilgotne.

"Piętnaście minut przed końcem pieczenia należy rozpruć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło" - radzi autorka przepisu.

Także w kategorii Przepisy:

Jedzmy pokrzywę! Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko... Lawendowy kurczak Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pieczona, faszerowana, duszona... - cykoria na 10 sposobów Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Jak zrobić domowy kisiel? Smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Poznaj przepis Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą 6 pomysłów na bezglutenowe ciasta