Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia

Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez karpia. W moim rodzinnym domu stawia się na tradycję, dlatego na naszym stole zawsze pojawiał się karp pod postacią smażonych na złoto dzwonków. Jednak odkąd sama przygotowuję wigilię, staram się przełamać wigilijną rutynę, ale z poszanowaniem tradycji, więc oczywiście karp gości na moim stole, ale co roku staram się podać go w inny sposób. Dlatego zebrałam dla was aż 10 najciekawszych pomysłów na wigilijnego karpia.

Podziel się:

Karp po żydowsku

Zacznę od mojej ulubionej wersji wigilijnego karpa, czyli karp po żydowsku. Przepisów na rybę w takiej postaci jest mnóstwo — zazwyczaj karp podawany jest na zimno, w słodkiej galarecie wzbogaconej rodzynkami i płatkami migdałów.

Ale w tym roku mam zamiar podać coś wyjątkowego - karpia po żydowsku w wersji na ciepło, o lekko korzennym aromacie.

Dominującym smakiem jest tutaj słodki smak. Ryba w takiej odsłonie smakuje rewelacyjnie. Nie obejdzie się bez dodatku w postaci rodzynek i migdałów. Oczywiście słodkie składniki możesz modyfikować według własnego uznania - radzi Ola, autorka przepisu.

Smażony karp wigilijny

Jak zaraz się przekonacie, pomysłów na karpia całkiem sporo, to jednak na wigilijnym stole nie może zabraknąć dobrego, smażonego karpia

W tej kwestii zgadzam się z autorką przepisu na smażonego karpia wigilijnego, Bernadettą - najbardziej smakuje mi taki nieprzekombinowany - panierowany w samej mące, usmażony na oleju rzepakowym i doprawiony solą oraz pieprzem bezpośrednio po usmażeniu.

WIGILIJNA ZUPA RYBNA

Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Zazwyczaj serwowana jest na świąteczny stół w tradycyjnej wersji – smażone filety ryby.

Jak wiadomo, rybka lubi pływać ;-) dlatego dziś proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej - pisze na blogu Zajadam.pl Ola, jego współautorka.

Jak dla mnie to świetny sposób na nowe ujęcie tradycji. A ty co myślisz o takiej zupce? ;-)

Karp zapiekany w śmietanie

Oto kolejna propozycja na karpia, ale tym razem zapiekanego - przyznam się wam, że chyba nie wpadłabym na pomysł takiej wigilijnej potrawy…

Karpia najpierw podsmażyłam, a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem - pisze na swoim blogu Kasia, autorka przepisu. To świetny pomysł! Prawda?

Karp zapiekany z grzybami i śmietaną

A tu mam dla was kolejny przepis na zapiekanego karpia, ale tym razem nie tylko ze śmietaną, ale także grzybami - to musi być pyszne!

Największą zaletą tego dania jest to, że możesz przygotować je wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawić do piekarnika - tym sposobem zaoszczędzisz sporo czasu tuż przed samą kolacją wigilijną. Smacznego karpia! - życzy autorka tego smakowitego przepisu.

Pomarańczowy karp na karmelizowanych warzywach

W tym roku postawiłam na karpia marynowanego w soku z pomarańczy, podanego na karmelizowanych w imbirowym miodzie warzywach. To lekkie i bardzo aromatyczne danie w świątecznym klimacie, ale także dietetyczna alternatywa dla karpia smażonego - pisze na swoim blogu Kasia, autorka przepisu.

Przyznacie, że to dosyć odważne połączenia, ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje! A wy? ;-)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Karp po grecku

Tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza lub podobnej białej ryby. Dziś proponuję ci złamanie zasad, ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie! :-) - pisze na swoim blogu Tomek, autor przepisu.

Bo i karp w "greckiej wersji" będzie smakował wyśmienicie. Przekonaj się sam!

Karp bez ości na karmelizowanej gruszce

Jeśli mimo tego, że starałeś się wyjąć wszystkie ości z karpia, to jednak obawiasz się, że jakaś jednak może ukryć się przed twoim wzrokiem, to mam dla ciebie świetny pomysł na pozbycie się nawet tych najbardziej zakamuflowanych ości ;-)

Jest na to sposób i to bardzo smaczny. Autor bloga Magiczny Składnik ma dla ciebie rozwiązanie problemu z ośćmi, którym się z wami chętnie podzieli. Klikajcie w zdjęcie i dowiedzcie się co to za pomysł ;-)

Karp w galarecie

Karp w galarecie jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jak zatem przyrządzić ten wigilijny specjał?

Można kupić gotowe dzwonki albo płaty, jednak do przygotowania karpia w galarecie wybieram karpia w całości. Na głowie, ogonie i płetwie grzbietowej gotuję esencjonalny wywar - radzi na swoim blogu Ola.

Zapowiada się smacznie ;-) Poznajcie cały przepis!

RYBA Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

A może karp z pieca w sosie śmietanowym? Dla mnie bomba! Ten przepis to prosty i smaczny sposób na karpia, który posmakuje każdemu.

A wiecie za co najbardziej polubiłam ten przepis? Że sprawdzi się nie tylko podczas kolacji wigilijnej, ale także jako świąteczny obiad w kolejne dni świąt.

Także w kategorii Przepisy:

Karkówka poleca się na obiad Kasza kuskus w roli głównej Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni Smaki dzieciństwa - podpłomyki Tanie danie - przepis na wytrawne muffinki ze szpinakiem Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś! Pieczemy kasztany w domu Przepis na domowy majonez