Sałatka śledziowa

Szybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu.

sledzie, salatka, wigilia, swieta, ryba, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

Sałatka śledziowa
  • 5 filetów śledzia matias
  • 1 cebula
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 5-6 marynowanych pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • pieprz świeżo mielony
sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki curry



Śledzie dobrze osączyć z zalewy, najlepiej wymoczyć przez kilka godzin w wodzie. Następnie drobno pokroić. Cebulę, ogórki, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Składniki sosu połączyć i dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Można całość doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowa sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego.

sledzie, salatka, wigilia, swieta, ryba, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

sledzie, salatka, wigilia, swieta, ryba, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

2 komentarze:

  1. śledzie to ja mogę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny śledź na wigilię. Skorzystam z pomysłu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger