niedziela, 11 grudnia 2016

KEKS II


Składniki (2 keksówki 24x10cm):
  • 250g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 225g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia lub 3 małe łyżeczki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki wódki ( dałam amaretto)
  • 500g bakalii (np. żurawina, rodzynki, orzechy laskowe, daktyle, morele itp.) - użyłam bakalie firmy Helio
  • dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowego keksu

Wykonanie:
  •  wszystkie składniki powinny być  w temperaturze pokojowej
  • białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy
  • masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku
  • następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto (wódkę), mieszamy
  • teraz dodajemy partiami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy bakalie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do dwóch keksówek (24x10cm) , wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych mąką
  • pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowy keks studzimy i posypujemy cukrem pudrem.






Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/keks



zBLOGowani.pl

2 komentarze: