sobota, 10 grudnia 2016

PUSZYSTY PIERNIK




Składniki ( keksówka 31x10cm):
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • ⅔ szklanki płynnego miodu
  • ⅔ szklanki zaparzonej kawy
  • ½ szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
Dodatkowo:
  • około 1 szklanki bakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio)
  • polewa czekoladowa Helio
Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
  • w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować  ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników
  • do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
  • na koniec do ciasta wsypujemy bakalie
  • ciasto przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około  50 minut , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190°C
  • gotowy piernik studzimy , polewamy gotową polewą czekoladową ( ja użyłam polewę  mleczną firmy Helio) i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.







Źródło: http://www.mniammniam.com/Puszysty_piernik-2273p.html

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten piernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam,przetestowałam go osobiście i piernik jest warty upieczenia :)gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
    2. Kawa zwykla czy rozpuszczalna

      Usuń
    3. według uznania może być rozpuszczalna jak i sypana

      Usuń