Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyMasÅ‚o orzechowe z nutkÄ… cynamonu to obowiÄ…zkowy smakoÅ‚yk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidÅ‚o ma jednÄ…, jedynÄ… wadÄ™ - za szybko siÄ™ koÅ„czy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować nie potrzeba wiele czasu. Przyznam siÄ™ wam nieskromnie, że masÅ‚o orzechowe z cynamonem robi takÄ… furorÄ™ wÅ›ród mojej rodziny i znajomych, że kiedy wpadajÄ… do mnie w odwiedziny, czasem już od progu pytajÄ… czy mam "cynamonowe zÅ‚oto", bo tak je nazwaÅ‚am. Poniżej znajdziesz przepis na mój najwiÄ™kszy orzechowo-cynamonowy skarb.
Przepis na masło orzechowe z cynamonem
Składniki:
- 300g orzeszków ziemnych, niesolonych,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki miodu,
- duża łyżeczka mielonego cynamonu.
Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni (uważaj, żeby ich nie przypalić!), a kiedy lekko zmiękną, przesyp na talerz, by wystygły.
Teraz uprażone orzeszki wsyp do blendera, dodaj olej kokosowy, miód oraz mielony cynamon i miksuj wszytko przez kilka sekund na najwyższych obrotach. Co chwilę wyłączaj urządzenie, by nie przegrzało się. Kiedy blender odpoczywa, zeskrob z jego ścianek nagromadzającą się masę orzechową.
Po kilku minutach orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskają kremową, lekko płynną konsystencję. I już! Masło orzechowe przełóż do słoika i zajadaj! Prawda, że proste? ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze