Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyMasło orzechowe z nutką cynamonu to obowiązkowy smakołyk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidło ma jedną, jedyną wadę - za szybko się kończy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować nie potrzeba wiele czasu. Przyznam się wam nieskromnie, że masło orzechowe z cynamonem robi taką furorę wśród mojej rodziny i znajomych, że kiedy wpadają do mnie w odwiedziny, czasem już od progu pytają czy mam "cynamonowe złoto", bo tak je nazwałam. Poniżej znajdziesz przepis na mój największy orzechowo-cynamonowy skarb.
Przepis na masło orzechowe z cynamonem
Składniki:
- 300g orzeszków ziemnych, niesolonych,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki miodu,
- duża łyżeczka mielonego cynamonu.
Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni (uważaj, żeby ich nie przypalić!), a kiedy lekko zmiękną, przesyp na talerz, by wystygły.
Teraz uprażone orzeszki wsyp do blendera, dodaj olej kokosowy, miód oraz mielony cynamon i miksuj wszytko przez kilka sekund na najwyższych obrotach. Co chwilę wyłączaj urządzenie, by nie przegrzało się. Kiedy blender odpoczywa, zeskrob z jego ścianek nagromadzającą się masę orzechową.
Po kilku minutach orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskają kremową, lekko płynną konsystencję. I już! Masło orzechowe przełóż do słoika i zajadaj! Prawda, że proste? ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze