Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyÅšwiÄ™ta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedÅ‚ugo zacznie siÄ™ przedÅ›wiÄ…teczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzÄ…tanie, porzÄ…dki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka daÅ„, które możesz przygotować znacznie wczeÅ›niej, np. pierniczki, by zmiÄ™kÅ‚y, piernik, aby dojrzaÅ‚ i wigilijne pierogi, by... rankiem 24 grudnia nie pakować prezentów i gotować barszczu rÄ™kami oprószonymi mÄ…kÄ…, bo wÅ‚aÅ›nie znalazÅ‚eÅ› chwilÄ™ czasu na lepienie pierogów. Zatem już dziÅ› możesz przygotować pierogi z kapustÄ… oraz grzybami i zamrozić je, by w dniu wigilii odmrozić i ugotować. GwarantujÄ™, że bÄ™dÄ… smakowaÅ‚y tak, jakby przed chwilÄ… zostaÅ‚y ulepione :-)
Jedyne w swoim rodzaju pierogi wigilijne
W moim rodzinnym domu pierogi lepi się zawsze dwa tygodnie przed wigilią, a następnie mrozi. Po pierwsze, żeby zapobiec zamieszaniu w ostatnich dniach przedświątecznych przygotowań, a po drugie - pierogi według przepisu babci Jadzi przygotowuje się przez trzy dni, więc nie można zostawić tego na ostatnią chwilę.
Zachęcam was do ulepienia pierogów w ten weekend - zaoszczędzicie czas i nerwy w ostatnich dniach przygotowań, a jak wszyscy wiemy zawsze brakuje nam ich w ferworze przygotowań.
Przepis na wigilijne pierogi z kapusta i grzybami
Składniki na farsz:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 litr suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki i podgrzybki)
- 200 g suszonych śliwek,
- duża cebula,
- jabłko,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 jagody jałowca,
- łyżka cukru,
- do smaku: lubczyk suszony, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony.
Suszone grzyby opłucz zimną wodą, a następnie zalej czystą wodą, tak by wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią i odstaw. Po godzinie gotuj je przez 20 min na małym ogniu, by zmiękły, a następnie odcedź (zachowaj wywar) i posiekaj grzybki.
Zacznij od poszatkowania kiszonej kapusty, a następnie przełóż ją do dużego garnka, dorzuć grzyby, wlej zachowany wywar, dodaj posiekane śliwki, starte jabłko i duś przez pół godziny.
Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione jagody jałowca. Obierz i posiekaj cebulę, podsmaż ją na złoty kolor na oleju i wrzuć do kapusty.
Na suchej patelni skarmelizuj cukier i także dodaj go do kapusty. Dosyp jeszcze łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz lubczyku i duś całość przez godzinę, a po tym czasie odstaw garnek, by kapusta całkowicie wystygła.
Garnek z jeszcze niegotowym farszem możesz przechowywać w lodówce lub na balkonie (jeśli temperatura jest wystarczająco niska) do następnego dnia.
Nazajutrz podgrzej kapustę i duś ją przez ok. 30 min i znowu odstaw do wystygnięcia. Następnego dnia powtórz czynność.
Trzeciego dnia kapusta powinna być już gotowa, ale jeśli jest w niej za dużo wody, możesz ją odparować stawiając garnek na dużym ogniu i mieszając, by kapusta się nie przypaliła.
Teraz dopraw kapustÄ™ wedÅ‚ug swojego smaku, a podczas mieszania wyłów wszystkie liÅ›cie laurowe oraz ziela angielskie. Aby farsz byÅ‚ bardziej zwarty możesz dodać do niego kilka (4 — 5) Å‚yżek buÅ‚ki tartej (ale nie jest to konieczne).
Składniki na ciasto:
(Otrzymasz z niego ok. 100 pierogów)
- 1 kg mÄ…ki pszennej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- gorÄ…ca woda.
Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj olej i mieszając powoli wlewaj gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto aż stanie sie gładkie, elastyczne i zwarte.
Teraz stolnicę podsyp mąką, ciasto podziel na kawałki, a następnie rozwałkuj je.
Przy pomocy szklanki albo specjalnego urządzenia do pierogów wykrawaj krążki z ciasta, nakładaj do nich farsz, tak by można było je zalepić.
Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku aż nie wypłyną na powierzchnię. Teraz wyjmij je z wody i poukładaj na talerzach. I już - pierogi są gotowe!
Jednak, żeby pierogi dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Poukładaj je ma desce tak, by całkowicie wystygły, opłucz je zimną wodą, a następnie osusz i skrop olejem (by nie posklejały się), poukładaj w pojemnikach i włóż do zamrażarki.
Pierogi wyjmij z lodówki w dniu wigilii i obsmaż na oleju rzepakowym - zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż miałbyś w wigilijny poranek w pośpiechu lepić pierogi ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze