Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami polane śmietaną z cebulką

Na temat pierogów napisano już mnóstwo opinii, zdań i różnych tam takich …..

U mnie pierogi zawsze były ulubionym a nawet ukochanym daniem.

Jedni lubią je z farszem ruskim, inni z kapustą kiszoną i grzybami, są też miłośnicy słodkich farszów do pierogów ( jagody, truskawki…). Jedno jest pewne lubimy pierogi.

W moim domu rodzinnym pierogi to dania ukochane. Na kolację wigilijną muszą być pierogi ruskie, z kapustą słodką i twarogiem… z kapustą kiszoną i grzybami.

Dzisiaj mam propozycję dla miłośników kaszy gryczanej i grzybów. Farsz z kaszy gryczanej, grzybów i polane to wszystko śmietaną z cebulką….

Pyszne danie na kolację wigilijną 😉

  dsc_0665

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

1 ½ szklanki kaszy gryczanej,

2 ½ szklanki wody,

4 dag suszonych grzybów,

½ kostki masła,

1 jako,

 1 średnia cebula,

sól i pieprz do smaku,

Polewa śmietanowa

300 ml śmietany kwaśnej,

1 cebula,

2 łyżki masła,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby płuczemy a następnie zalewamy wrzątkiem, chwilę moczymy a następnie gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzamy i wystudzone kroimy na małe paski.

W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku dajemy kaszę – gotujemy na małym ogniu, mieszając dość często aby kasza się nie przepaliła. Jak kasza będzie ugotowana – po około 10 minutach, zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze chwilę ( około 10 minut) pod przykrywką.

Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę 1 cebulę, dodajemy grzyby i podsmażamy, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na koniec dodajemy jajko, mieszamy dokładnie.

Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Przygotowujemy śmietanę. Na patelnię dajemy masło, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy na małym ogniu około 7-10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy jeszcze minutę.

Podajemy polane śmietaną z cebulką no i oczywiście z czystym barszczem.

dsc_0598

dsc_0674

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.