Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera

plastry-miesa-na-czarnym-talerzu

Oto banalnie prosty przepis na pyszny obiad, czyli polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera. Uwielbiam jego kulinarne patenty i pomysły. Często i chętnie z nich korzystam. Pamiętajmy tylko, aby nie przeciągnąć mięsa, czyli nie smażyć go za długo. Polędwiczki są bardzo delikatne i łatwo jest je wysuszyć.


Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • pieprz młotkowany
  • sól
  • listki szałwii
  • olej do smażenia
  • masło
  • papier śniadaniowy

Wykonanie:
Papier układamy na blacie kuchennym, posypujemy go solą i pieprzem. Następnie dokładnie obtaczamy polędwiczki przyprawami. Na każdej polędwiczce układamy kilka listków szałwii, przykrywamy papierem i mocno naciskając dłonią rozbijamy mięso. Mięso odstawiamy na 20-30 minut. Usuwamy papier.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso z obydwu stron przez przez 3-4 minuty.  Na każdej polędwiczce układamy kawałek masła i pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut. Następnie kroimy w ukośne plastry.

Komentarze

Prześlij komentarz