Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyFlaki. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych daÅ„, które niejednokrotnie podzieliÅ‚o rodzinÄ™ przy stole, bowiem, jak mawiaÅ‚ mój dziadek, ludzie dzielÄ… siÄ™ na tych, którzy jedzÄ… flaki, którzy ich nie jedzÄ… i tych, którzy bÄ™dÄ… je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzÄ…. CoÅ› w tym jest... KiedyÅ› byÅ‚am zatwardziaÅ‚Ä… czÅ‚onkiniÄ… trzeciej grupy, a teraz z dumÄ… mogÄ™ powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków ;-) Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzaÅ‚ do tego smaku, wiÄ™c mam dla wam przepisy na flaki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie? ;-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Przepis na tradycyjne flaki
Składniki:
- 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych),
- 1,3 kg wołowiny z kością,
- 4 duże marchewki,
- 4 pietruszki,
- duży kawałek selera,
- por,
- duża cebula,
- ziele angielskie,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek czarnego pieprzu,
- czarny, świeżo zmielony pieprz,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- majeranek,
- sól.
Zasmażka:
- 1 ½ łyżki masła,
- 2 łyżki mąki.
Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli.
Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki wypłucz, zalej zimną wodą i poczekaj aż woda zacznie wrzeć, a potem gotuj jeszcze przez 10 min. Następnie odlej wodę, nalej czystą, wypłucz flaki i znowu ją wylej. Teraz obgotowane flaki dodaj do wywaru i gotuj przez 40 min aż staną się miękkie.
10 min przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Teraz wyjmij z wywaru mięso i warzywa, dodaj zmielony pieprz, słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek i ewentualnie sól.
Jeśli lubisz wersję rosołową flaków, w tym momencie mógłbyś zakończyć gotowanie, ale możesz pokusić się na wersję z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy.
Podając flaczki, możesz na każdym talerzu położyć odrobinę masła - wzmocni ono smak zupy. Smacznego!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze