Tortilla z halibutem smażonym w parmezanie i z pikantnymi sosami

Bardzo lubię eksperymentować z różnymi daniami. Mój syn gdy usłyszał, że zrobiłam takie „tacos” z halibutem uznał, że to chyba kiepskie połączenie. Jest jednak wprost przeciwnie, bo halibut smażony w parmezanie z dodatkiem awokado i pikantnego sosu świetnie smakował w podpieczonej tortilli.

Polecam wam takie danie na kolację lub obiad.

 dsc_0065

Składniki

Filety z halibuta 2 duże sztuki,

Sól, biały pieprz,

Sok z 1limonki,

Parmezan,

Olej rzepakowy do smażenia

Placki tortilli

Salsa z awokado:

1 dojrzałe, miękkie awokado,

sok z 1 limonki,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,

sól, pieprz, chilli ,

cebulka dymka,

2 pomidory,

Pikantny sos

3 łyżki majonezu,

1 papryczka chilli,

2 ząbki czosnku,

Łyżka przecieru pomidorowego,

Rukola, sałatka

Wykonanie

Przygotowujemy sosy.

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado,  sok z  limonki,  czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli, cebulkę dymkę, pomidor drobno pokrojony, oliwę) i mieszamy.

Przygotowujemy pikantny sos. Papryczkę chilli ( z pestkami) kroimy bardzo drobno – możemy w blenderze rozdrobnić. Mieszamy w misce chilli, wyciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i majonez, sól, pieprz.

Filety z halibuta czyścimy z ości, kroimy na paski, myjemy, suszymy i doprawiamy solą, białym pieprzem.

Parmezan ścieramy na tarku.

Na patelni rozgrzewamy olej, filety obtaczamy w parmezanie  i smażymy po 2 minuty  z każdej strony.

Placki tortilli podgrzewamy na patelni, na koniec składamy na pół. Dodajemy do ciepłej jeszcze tortilli halibuta, sosy, rucolę.

dsc_0063 dsc_0095

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.