niedziela, 13 listopada 2016

MUFFINY KORZENNE Z JABŁKAMI



Składniki ( 12sztuk):
  • 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
  • 100g roztopionego masła
  • 125ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 250g mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • garść  np. daktyli lub rodzynek, orzechów kto co lubi
  • dodatkowo można użyć cukier puder  do posypania muffin
 
Wykonanie:
  • do miski dodajemy roztopione masło, mleko i jajka (w temperaturze pokojowej), trzepaczką mieszamy wszystko na jednolitą masę, odkładamy
  • w drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry oraz przyprawę do piernika lub cynamon
  • do suchych składników dodajemy mokre składniki,  jabłka starte na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone np. daktyle ,całość mieszamy tylko do połączenia się składników
  • ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°.





Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffiny-jablkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz