Cannelloni z dynią pod beszamelem

Rurki cannelloni nadziewane puree z dyni, zapiekane pod sosem beszamelowym i startym serem. Delikatne, kremowe, lekko słodkie i bardzo smaczne danie. Polecam dobrze doprawić puree i sos, aby potrawa nabrała wyrazistego smaku. Pasuje szczególnie na obiad lub jako danie dla gości.

Składniki na ok. 4 porcje:

    • ok. 200g rurek makaronu cannelloni

Farsz:

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Sos beszamelowy:

  • 500ml mleka
  • 30g startego parmezanu
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • sól, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 100g tartego sera mozzarella
  • masło do posmarowania formy
  • garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w kostkę. (Potrzebne będzie ok. 700g pokrojonej dyni).
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podlać bulionem. Gotować pod przykryciem, na średniej mocy palnika, do miękkości (ok. 20 minut).
  3. Miękką dynię zmiksować blenderem na puree. Doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Dno formy żaroodpornej posmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić. Dodać mąkę i podsmażyć, mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Wlewać mleko cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać parmezan i mieszać, aż ser się rozpuści.
  6. Część sosu beszamelowego rozłożyć na dnie formy. Rurki cannelloni nadziewać farszem (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego bez końcówki, ale można również łyżeczką). Rurki układać w formie jedną koło drugiej. Przykryć resztą sosu beszamelowego i posypać startym serem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół).
  8. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Uwaga:

  • Powinna być jedna warstwa rurek, ale jeśli kilka się nie zmieści w formie to można je ułożyć na górze, ale wtedy dobrze jest pomiędzy warstwami rozsmarować sos beszamelowy.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Cannelloni z dynią pod beszamelem Cannelloni z dynią pod beszamelem