Ciasto jaglane z jabłkami i białym serem


Wielbicieli kaszy jaglanej nie brakuje, słodkie desery które można z niej wyczarować zachwycą niejedno wymagające podniebienie. Ciasto, które dzisiaj przygotowałam przy współpracy z firmą Lestello można podawać na zimno jak również na gorąco, możecie także zabrać je do pracy, bo syci i dodaje energii na wiele godzin. Zafundujcie sobie jesienną porcję przyjemności kulinarnych!.


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

- 25 dag kaszy jaglanej
- 4 średnie jabłka
- 25 dag białego sera
- słoik konfitury brzoskwiniowej o pojemności 250 ml
- jajo
- 2 lub3 łyżki cukru
- cynamon

1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie na durszlaku, potem przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbawić goryczki. W rondlu nastawiamy wodę ze szczyptą cukru w stosunku 1 porcja kaszy do 1 i 1/2  porcja wody, kaszę przekładamy do wrzącej wody, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż woda się wchłonie, zostawiamy pod przykryciem aby kasza "doszła" i ostygła.

2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z konfiturą brzoskwiniową, mieszamy dłonią jak ciasto.

3.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu:
- jabłko w plastrach, posypujemy łyżeczką cukru i mielonym cynamonem
- kasza jaglana wymieszana z konfiturą
- jabłko w plastrach + cukier i cynamon
- ser biały
- dwa jabłka w plastrach +cukier i cynamon

Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu naturalnego.



0 komentarze :