wtorek, 8 listopada 2016

brzoskwinia w cieście francuskim

brzoskwinia na cieście francuskim

 To właśnie ta pora roku, kiedy chętniej sięgamy  do treściwszych deserów. Dziś nie skusi nas już owocowy mus, pora na przysmaki całkiem  innego kalibru.  

Składniki


150 gr ciasta francuskiego
Przepis na ciasto znajduje się  tutaj

Konfitura z wiśni (a ja jeśli mam zostało to z czereśni i przepis na konfiturę znaleźć można na  tej stronie)

1 brzoskwinia

Białko jaja

Cukier brązowy


Sposób przygotowania


Z gotowego ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem.
Na powstałych kopertach układamy  konfiturę z czereśni,  na wierzchu kładziemy plastry brzoskwini i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut



1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Jestem ciekawa tego smaku, ponieważ uwielbiam brzoskwinie i ciasto francuskie!:)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń