Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzePrawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) PamiÄ™tacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiÄ™tam doskonale i bardzo za tym smakiem tÄ™skniÄ™ (za wakacjami również ;-)) I z tej tÄ™sknoty wczoraj postanowiÅ‚am zrobić je na kolacjÄ™. Chcesz poznać przepis na gofry idealne, na widok których aż Å›linka cieknie? Zapraszam!
Gofry z dżemem — mój smak dzieciÅ„stwa
Obowiązkowym punktem każdej wakacyjnej kolonii nad morzem była budka z goframi. Dzieciaki zajadały się nimi, bo nigdzie indziej gofry z dżemem nie smakowały tak jak nad Bałtykiem. Pamiętasz te czasy? ;-)
W dzieciÅ„stwie gofrów najadÅ‚am siÄ™ co nie miara. I choć nie mieliÅ›my w domu gofrownicy, to chyba byÅ‚am wielkÄ… szczęściarÄ…, bo na ulicy przy której kiedyÅ› mieszkaÅ‚am staÅ‚a maÅ‚a budka, w której można byÅ‚o kupić zapiekanki i gofry — równie smaczne, co te znad morza.
Teraz niestety już tam nie mieszam, a i czasy kolonijne dawno za mną, więc aby cieszyć się smakiem gofrów musiałam zakupić gofrownicę.
Przyznam się wam, że przygotowanie ciasta na idealne gofry nie było wcale takie proste, ale metodą prób i błędów udało mi się otrzymać recepturę, która najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Oto ona:
Przepis na gorfy
Te gofry najbardziej smakują mi z dżemem i bitą śmietaną, bo właśnie takie jadłam w dzieciństwie, ale możesz zaszaleć i podać je z owocami, czekoladowym sosem albo rodzinkami.
Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze