Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeJesieniÄ… w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni sÄ… na porzÄ…dku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatycznÄ… kawÄ™ z syropem korzenno-dyniowym i puszystÄ… bitÄ… Å›mietanÄ…? Prawda, że brzmi pysznie? Skusisz siÄ™?
Pumpkin spice latte — kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitÄ… Å›mietanÄ…
Nie ma nic lepszego w jesienne popoÅ‚udnie niż ciepÅ‚y kocyk, dobra książka i pyszna kawa - to mój plan na dziÅ›! A jeżeli chodzi o jesiennÄ… kawÄ™, to musi to być pumpkin spice latte — kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitÄ… Å›mietanÄ…. Skusisz siÄ™?
Przepis na pumpkin spice latte
Masz ochotÄ™ na pumpkin spice latte? Nic prostszego - jedyne czego potzrebujesz to kawa, mleko, bita smietana i… syrop z dyni. Wszytko znajduje siÄ™ w twojej kuchni? Åšwietnie - wystarczy, że zaparzysz kawÄ™, dodasz trochÄ™ syropu i mleka, a caÅ‚ość udekorujesz bitÄ… Å›mietanÄ… - gotowe.
Syrop z dyni można oczywiście kupić w sklepie, ale zapewniam cię, że taki kupny syrop nawet nie umywa się do tego robionego samodzielnie, dlatego poniżej znajdziesz przepis na syrop korzenno-dyniowy.
Jednak jeszcze jedna ważna rzecz, zanim przystÄ…pisz do przygotowywania syropu dyniowego — jego głównym skÅ‚adnikiem jest puree z dyni, ale nie martw siÄ™ - robi siÄ™ je nadzwyczaj Å‚atwo.
Teraz już możesz przystąpić do przygotowania syropu dyniowo-korzennego. Będziesz potrzebować:
- ¼ szklanki puree z pieczonej dyni,
- ½ szklanki wody,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- łyżeczka cynamonu w proszku,
- łyżeczka tartej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru wanilinowego,
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego.
Do garnuszka wlej wodę i dodaj przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię - wszytko zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 min, a następnie trochę ostudź i przecedź przez sitko wyłożone gazą.
Teraz do powstałego syropu dodaj mleko skondensowane i wymieszaj, a następnie dodaj puree z dyni i całość zmiksuj. I syrop korzenno-dyniowy gotowy! ;-) Możesz doprawić go także cukrem - będzie słodszy. Syrop przechowuj w lodówce.
Teraz kiedy masz już na pewno wszystko, możesz przejść do parzenia kawy. Do przygotowania 2 kaw będziesz potrzebować:
- 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego,
- 2 podwójne espresso,
- 250 ml mleka,
- bita śmiatana.
Zaparz kawę i spień mleko. Do kubków z gorącą kawą wlej po 2 łyżki syropu korzenno-dyniowego i dokładnie wymieszaj całość. Do kubków z zaparzoną kawą wlej spienione mleko, a wierzch udekoruj bitą śmietaną i mieszanką przypraw.
Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze