Meksyk w kuchni - przepis na burrito
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeKuchnia meksykaÅ„ska obok francuskiej i wÅ‚oskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni Å›wiata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, peÅ‚na wyraźnych smaków i aromatów - jednym sÅ‚owem idealna dla osób, które lubiÄ… dobrze zjeść ;-) Dlatego dziÅ› mam dla was przepis na niezwykle kolorowe burrito. Zapraszam!
Burrito — ale Meksyk!
Najczęściej burrito kojarzone jest z kuchnią meksykańską, ale tak naprawdę, jest ono daniem kuchni Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańskiej.
Tradycyjne burrito skÅ‚ada siÄ™ z pszennej tortilli, w którÄ… zawiniÄ™ty jest farsz — fasola, meksykaÅ„ski ryż i miÄ™so. Burrito jest bardzo popularnym daniem w Stanach Zjednoczonych, ale tam zawartość pszennego placka jest znacznie bogatsza, bo dodatkowo znajdziemy w nim saÅ‚atÄ™, salsÄ™, guacamole, ser i Å›mietanÄ™.
Wiecie skąd wzięła się nazwa borrito? Słowo to w języku hiszpańskim oznacza "osiołek". A jaki związek ma danie kuchni meksykańskiej z tym zwierzątkiem?
Otóż sto lat temu, pewien uliczny sprzedawca tacos imieniem Juan Mendez, wpadł na pomysł, by zawijać jedzenie w duże, domowej roboty tortille, aby jak najdłużej było ciepłe. Juan jako środka transportu używał osła i tu pojawia się rozwiązanie zagadki.
Pomysłowy handlarz odniósł spory sukces i coraz więcej zgłodniałych klientów przebywających przy meksykańskiej granicy szukało "burrito" czyli osiołka. I tak do dziś nazywamy te duże tacos.
Przepis na burrito "na bogato"
Nie przeraź siÄ™ dÅ‚ugÄ… listÄ… skÅ‚adników potrzebnych do przygotowania kolorowego burrito ;-) Warto użyć ich wszystkich — spróbuj, a nie pożaÅ‚ujesz!
Składniki:
- 400 g drobno posiekanego mięsa (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka),
- czerwona cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 350 ml passaty pomidorowej,
- 1 ¼ łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki,
- łyżka cukru lub innej substancji słodzącej,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 1–2 Å‚yżki oleju.
Dodatkowo:
- 100 g ryżu,
- 4 tortille,
- 4 plastry sera gouda,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- ¾ dojrzałego awokado,
- 4 łyżki kukurydzy,
- 4 liście sałaty,
- mały zielony ogórek,
- mały pomidor,
- 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej).
Do podania: kwaśna śmietana i świeża pietruszka.
Zacznij od ugotowania ryżu, a nastÄ™pnie na oleju podsmaż posiekanÄ… cebulÄ™, przeciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™ czosnek i miÄ™so. Kiedy miÄ™so bÄ™dzie gotowe wlej passatÄ™ i dodaj wszystkie przyprawy. CaÅ‚ość duÅ› pod przykryciem przez 10–15 min.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Fasolę rozgnieć widelcem i dodaj szczyptę czosnku granulowanego, a awokado obierz i pokrój w paseczki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry.
Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę śmietany. I ostatnie dodatki - warzywa i pietruszka.
Teraz zwijamy tortille - to najtrudniejsza część, ale mam nadziejÄ™, że sobie z niÄ… poradzisz — wystarczy, że bÄ™dziesz postÄ™pować wedÅ‚ug poniższej instrukcji. Zatem zagnij 4 brzegi do Å›rodka (tak jak zawija siÄ™ krokiety). Aby farsz nie wypadaÅ‚ na boki wykonuj tÄ™ czynność razem z rolowaniem placka.
Teraz zawiÅ„ burrito w papier do pieczenia, ułóż na blasze zakoÅ„czeniem do doÅ‚u i wstaw do piekarnika. Po upÅ‚ywie 2–3 min, wyjmij je, przekrój na pół i podawaj.
Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze