Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Zobaczcie dziesięć najlepszych przepisów na dania z pieczarkami. Smacznego!

Podziel się:

Pieczarki faszerowane

Faszerowane pieczarki to przekąska, która smakuje chyba wszystkim. Pieczarki dobrze komponują się z serami pleśniowymi i orzechami.

Kasia, która prowadzi bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco inny, ale nie mniej smaczny farsz.

Szynka, cebula, dwa rodzaje sera, natka pietruszki, szczypiorek i przyprawy. Wszystkie składniki (poza serami) kroimy, chwilę podsmażamy, a potem łączymy z serem. Farszem napełniamy pieczarkowe kapelusze, które potem zapiekamy. Palce lizać!

Sałatka pieczarkowa

"To pierwsza sałatka z pieczarek jaką popełniłam. Jadłam ją niejednokrotnie na rozmaitych rodzinnych imprezach, jednak dopiero niedawno zdecydowałam się na odtworzenie jej smaku.

Muszę przyznać, że sałatka pieczarkowa wyszła naprawdę smaczna i zniknęła w okamgnieniu" - pisze Ilka, która prowadzi bloga Uwielbiam Gotować.

Bułeczki z pieczarkami

Basia proponuje wyśmienite drożdżowe bułeczki faszerowane pieczarkami.

"Zamiast pieczarek można też użyć grzybów z lasu. Bardzo fajna propozycja na drugie śniadanie do zabrania do pracy ponieważ na ciepło, jak i na zimno są przepyszne!" - zapewnia blogerka.

Kotleciki jajeczne z pieczarkami

Czy pyszne kotlety muszą być z mięsa? Niekoniecznie.

"Oprócz coraz bardziej popularnych sojowych, warto również pokombinować z innymi składnikami — na przykład jajkami. Ugotowane jajka łączymy z pieczarkami i cebulą, rozdrabniamy, doprawiamy i smażymy" - radzi Kasia.

Formowanie kotlecików wymaga jednak nieco wprawy.

"Masa jest tak delikatna że kotleciki łatwo się rozpadają. Podawajcie ze standardowymi kotletowymi dodatkami, np. z ziemniakami i modrą kapustą" - dodaje blogerka.

Mięsne kulki z pieczarką

"Wspaniałe, pyszne kuleczki mięsne z całą pieczarką. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak i efekt świetny. Kuleczki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Doskonałym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp. Stanowią idealną, imprezową przekąskę :-) Koniecznie spróbujcie!" - zachęca autorka przepisu.

Pizza z pieczarkami

"Pizza z pieczarkami to klasyka gatunku. Choć wielu osobom może się kojarzyć z najtańszymi pozycjami z menu lokalnych pizzerii, to ja dziś przedstawią ją w wersji deluxe, którą przyrządzisz w prosty sposób w domowym piekarniku" - pisze Tomek Lach.

Potraktujcie ten przepis jako bazę do własnych eksperymentów, nie bójcie się dodawać waszych ulubionych składników. Efekt na pewno będzie pyszny :-)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Sos pieczarkowy

Bardzo lubię sos pieczarkowy. Świetnie pasuje do mięs, kopytek, klusków śląskich, makaronu, kaszy gryczanej.

Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet mniej doświadczony kucharz ;-)

Skusicie się?

Zupa pieczarkowa z makaronem

Nie ma nic lepszego w chłodny jesienny dzień niż talerz rozgrzewającej zupy.

"W mojej zupie pieczarkowej musi być dużo pieczarek, makaronu i natki pietruszki. Śmietana kremówka nadaje cudownego smaku dlatego nie podmieniałabym jej na nic innego :-) Moim zdaniem smakuje doskonale o każdej porze roku, jest lekka, ale zaraz bardzo sycąca" - przekonuje Justyna.

Risotto z pieczarkami

Szukacie pomysłu na szybki, ale efektowny obiad? Zróbcie risotto! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby włoskiej kuchni.

"Zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków" - pisze Bernadeta.

Francuska pieczarka

Aromatyczny pieczarkowy farsz ukryty w cieście francuskim. Smacznie i szybko!

"Pyszne bułeczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami. Doskonałe na przekąskę albo drugie śniadanie. Będą także doskonale komponowały się z czerwonym barszczem" - czytamy na Kulinarnym Blogu.

Także w kategorii Przepisy:

Włoska sałatka z kozim serem 7 pomysłów na przystawki Sałatka z cykorii - przepis Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana 3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich Co można zrobić z ziemniaków? Przepis na mango lassi z dynią Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Tanie danie - przepis na wytrawne muffinki ze szpinakiem Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Lawendowa lemoniada Kilka pomysłów na zdrowy obiad