Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodziankÄ…
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyTrufle chodziÅ‚y za mnÄ… już od kilku tygodni... Jednak nie chciaÅ‚am ich kupować - postanowiÅ‚am, że zrobiÄ™ je sama, a co! Po przeszukaniu dziesiÄ…tek blogów kulinarnych, wreszcie znalazÅ‚am idealny przepis dla mnie! Nieznacznie go zmodyfikowaÅ‚am, by trufle caÅ‚kowicie speÅ‚niÅ‚y moje oczekiwania i... oto jest - przepis na czekoladowe trufle z alkoholem. Skusisz siÄ™? ;-)
O truflach słów kilka
SkÄ…d wzięły siÄ™ trufle? Istnieje kilka hipotez, a ta najbardziej popularna sprowadza siÄ™ oczywiÅ›cie do przypadku (jak to czÄ™sto w sztuce kulinarnej bywa…). Otóż na poczÄ…tku XX w. w kuchni wielkiego francuskiego szefa kuchni, Auguste Escoffier powstaÅ‚y pierwsze trufle.
Jednak to nie Escoffier był autorem pionierskich trufli, lecz jego praktykant. Otóż przez przypadek wlał on śmietankę nie do tego kotła, do którego powinien i trafiła ona zamiast do masy jajecznej do płynnej czekolady. Po ostygnięciu masy okazało się, że z powodzeniem można ją formować w małe kulki! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle.
A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą taką nazwę i są równie wykwintnym smakołykiem.
Trufle — idealny prezent dla…
Kiedy pierwszy raz przygotowywaÅ‚am samodzielnie trufle, robiÅ‚am to z myÅ›lÄ… o sobie ;-) ale gdy formowaÅ‚am czekoladowe kulki, wpadÅ‚ mi do gÅ‚owy pomysÅ‚ - trufle to Å›wietny prezent imieninowy dla mojej przyjaciółki, która czekoladÄ™ uwielbia jak maÅ‚o kto… Bardzo szybko ten plan wprowadziÅ‚am w życie, a już kolejnego dnia solenizantka paÅ‚aszowaÅ‚a swój prezent.
Przepis na czekoladowe trufle z whisky
Składniki:
- 25 g masła,
- 100 ml śmietany 30 proc.,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- tabliczka mlecznej czekolady,
- łyżka miodu,
- łyżka whisky (lub innego alkoholu),
- szczypta gruboziarnistej soli,
- kakao naturalne,
- wiórki kokosowe,
- posiekane orzechy włoskie.
Praktyczna rada: zastygnięta czekolada bardzo szybko rozpuszcza się w dłoniach, dlatego czekoladową masę warto najpierw schładzać w zimnej wodzie, osuszać i bardzo szybko przejść do formowania kuleczek. A najlepiej jeżeli posiadasz specjalną łyżeczkę do robienia kulek z arbuza lub melona - będzie znacznie łatwiej i szybciej :-)
A ty dla kogo przygotujesz pyszne trufle? ;-)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze