Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata
Znudziła ci się już pomidorowa, rosół i kalafiorowa? Mam dla Ciebie 10 wspaniałych pomysłów na zupy z różnych stron świata! Masz ochotę na aguadito de pollo, minestrone, a może Tom Yam Kung? Brzmi zagadkowo, ale spokojnie, poniżej znajdziesz przepis na znacznie więcej bardziej i mniej egzotycznych zup. Zapraszam! ;-)
Aguadito de pollo
Nazwa tej zupy brzmi egzotycznie i… prawidÅ‚owo, bo jest ona naprawdÄ™ baaardzo egzotyczna ;-) TÄ™ zupÄ™ czÄ™sto nazywa siÄ™ rosoÅ‚em peruwiaÅ„skim.
Kombinacja składników może nieco zaskoczyć, gdyż dla nas rosół to wywar mięsno-warzywny, w którym nie ma miejsca na limonkę czy jajko, które znajdziemy w rosole peruwiańskim.
Bardzo polecam wam ten przepis, bo naprawdę warto. Odważysz się spróbować? ;-)
Ramen na kaczych kościach z krewetkami i brokułami
Ramen to japoÅ„ska zupa, która do Japonii przywÄ™drowaÅ‚a z Chin. Przepis na tÄ™ zupÄ™ znalazÅ‚am na blogu Bernadety — Mój kulinarny pamiÄ™tnik i bardzo zachÄ™cam was do wypróbowania go.
Ramen to po prostu rosół, ale inny od tego jaki goÅ›ci na naszych stoÅ‚ach, bo tak naprawdÄ™ zawiera wszystko co tylko chcemy dodać: makaron, miÄ™so, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza… Kompozycja zupy zależy tylko do was, od waszego smaku i pomysÅ‚u.
Zaszalej w kuchni i przygotuj ramen. Odważysz się? ;-)
Minestrone
Chcesz poczuć się jak w słonecznej Italii? Mam na to sposób - przygotuj pożywną zupę warzywną!
Minestrone to jedna z najczęściej spożywanych potraw wielu regionów Włoch, a jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, które oznacza po prostu zupa.
Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na minestrone - zupa ta bazuje na warzywach sezonowych, więc puść wodze wyobraźni i stwórz swoją nową ulubioną zupę warzywną. A jeśli nie lubisz eksperymentować w kuchni, poznaj nasz przepis na minestrone.
Chowder
Chowder to bardzo popularna w krajach anglosaskich i USA zupa rybna, ale nie zabraknie w niej także krewetek :)
Oprócz ryb i owoców morza znajdziecie w niej także ziemniaki i śmietanę. Taka zupa to idealny pomysł na błyskawiczne danie jednogarnkowe. Skusisz się? :)
Tom Yam Kung
Zupa Tom Yam Kung to chyba najbardziej znana tajska potrawa, zarówno w samej Tajlandii jak i poza nią.
Tom Yam Kung to inaczej ostro-kwaśna zupa z krewetkami, a wersja, którą wam dziś proponuję jest tylko jedną z mnóstwa możliwych wariacji na temat zupy tajskiej.
Zupa jest piekielnie ostra i jej smak doceniłam dopiero gdy odrobinę przestygła - wówczas nie mogłam oderwać się od garnka - przekonuje autorka przepisu.
Caldo de pescado
Pomysł na hiszpańską caldo de pescado autorka przepisu, Beata, podpatrzyła w programie Roberta Makłowicza.
Taką zupę podobno serwuje się na Lanzarote. Przepis spodobał mi się z jednego, bardzo ważnego powodu - nie trzeba gotować rybnego bulionu - pisze na swoim blogu Beata.
Właściwie robiąc caldo de pescado według tego przepisu otrzymasz bardzo smaczną pomidorowo-ziemniaczaną zupę z rybnym dodatkiem. Smaczna i szybka do zrobienia zupa - dodaje autorka przepisu.
Tajska zupa krewetkowa
Oto kolejny pomysł na ostrą zupę tajską, ale tym razem z cytrusowym dodatkiem ;-)
Osobiście nie lubię ostrych smaków, wolę te łagodniejsze, po których nie piecze język, ale ta zupa tajska była tak smaczna, że zjadłam całą miseczkę i od razu poprosiłam o więcej!
Sycylijska zupa rybna
Sycylijska zupa rybna to kolejna propozycja na śródziemnomorską ucztę.
Gęsta i bardzo aromatyczna, świetnie sprawdzi się w zimowe popołudnie. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa nie jest nudna - przekonuje autorka przepisu.
Użyłam kilku gatunków krewetek, dzięki czemu zupa nabrała głębszego, złożonego smaku.
Zupa cebulowa na białym winie z grzanką
To jedna z tych potraw, które genialnie smakują, ale średnio wyglądają. Zupa cebulowa z białym winem to pełna smaku, aromatyczna i bogata propozycja na rozgrzewkę - przekonuje autorka przepisu.
Jednak dla mnie ta zupa jest idealna! Zarówno wizualnie, jak i smakowo spisuje się rewelacyjnie. Przekonaj się sam!
Soljanka
Przepis na prawdziwą soljankę otrzymałam od kolegi, który przywiózł go z krajów byłego Związku Radzieckiego, gdzie zupa ta była – i jest – bardzo popularna i obecna w każdym niemal lokalu gastronomicznym - pisze na swoim blogu Brenia.
Od siebie mogę dodać, że zupa jest bardzo sycąca, bogata w składniki i świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni (takie jak dzisiejszy). Skusisz się?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze