Zimne nóżki - kulinarny hit PRL
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeZimne nóżki, czyli miÄ™sna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno byÅ‚o sobie bez niej wyobrazić przyjÄ™cie imieninowe czy innÄ… uroczystość. Podawano jÄ… także w restauracjach, koniecznie z kieliszkiem mocno schÅ‚odzonej wódki. StÄ…d powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawaÅ‚o siÄ™ jÄ… z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-)
Zimne nóżki — co to takiego?
Zimne nóżki, galart, auszpik, czyli po prostu galareta, przygotowywana z mięsnego wywaru (najczęściej przygotowuje się ją z wieprzowych nóżek). Dodaje się do niej również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.
Jak ktoÅ› lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko. GalaretÄ™ podaje siÄ™ z plasterkiem cytryny, octem, chrzanem, musztardÄ… czy sosem tatarskim. Ja natomiast najbardziej lubiÄ™ jÄ… z… majonezem ;-) tak, to nie żart, choć niektórzy mogliby uznać to za profanacjÄ™.
Słyszałam także historie o galarecie podawanej w towarzystwie odsmażanych ziemniaków z boczkiem i cebulą.
Przepis na zimne nóżki
Składniki:
- 2 nóżki wieprzowe,
- cebula,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2–3 zÄ…bki czosnku,
- ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz.
Nóżki należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie porąbać na mniejsze kawałki. Tak przygotowane włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny).
Gdy wywar ostygnie, przecedzamy go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę.
W miseczkach (ja w tym celu używam silikonowych foremek na muffinki) układamy mięso i marchewkę (można także na dnie położyć plasterek ugotowanego na twardo jajka oraz groszek konserwowy), zalewamy wywarem i odstawiamy do lodówki, by galareta stężała.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze