Przejdź do głównej zawartości

Makaroniki

Makaroniki - francuskie, kapryśne ciasteczka stały się coraz bardziej popularne i w naszym kraju.
Te malutkie, przepyszne delicje wciąż zachwycają mnie możliwościami nadania im smaku, kształtu i koloru.
Ceny tych ciasteczek w Polsce kształtują się na poziomie 2.50-5 zł szt. Im bardziej wyszukany smak, im bardziej renomowana cukiernia, czy twórca makaroników to cena jest wyższa. Z informacji jakie posiadam od znajomych mieszkających zagranicą okazuje się że we Francji, Belgii, Niemczech makaronik osiąga cenę ok. 4-5 Euro za 1 sztukę. Powiecie, że to drogo? Nie mogę się z tym zgodzić. 
Makaroniki te prawdziwe, przepyszne, delikatne wyrabia się z migdałów, nadzienia są przeróżne ale im bardziej wyszukane tym niestety więcej kosztują. 
Sama miałam okazję kosztować tych jakie spotkałam na swojej drodze, cena za szt w Polsce to było 2.50 , niestety nie smakowały mi, czułam w nich sztuczność. Kosztowałam też makaroników w Splicie na Chorwacji i o ile kremy miały całkiem ok, to samo ciastko było okropnie suche, wręcz twarde. Jedynie makaroniki jakie kiedyś otrzymałam z Francji były smaczne, i te mogłabym Wam polecić. 
Najprzyjemniejsze jest dla mnie to, iż osoba która mi je podarowała uznała, że moje są o wiele smaczniejsze. I to jet dla mnie wyznacznik że jestem na dobrej drodze, by były idealne <3 
No cóż .... :)
Uwielbiam je robić, zdarza się, że robię je też dla Was :) 
Kocham je również fotografować więc zrobiłam im "małą sesję zdjęciową" 
Przepisu nie będzie, ale możecie je u mnie zamówić najlepiej pisząc wiadomość lub dzwoniąc do mnie :

















Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia