poniedziałek, 31 października 2016

CIASTO CZEKOLADOWO DYNIOWE

Ciasto jest mega czekoladowe, wilgotne dzięki dyni i świetnie się prezentuje np. w wersji Halloween'owej , gorąco polecam nie tylko czekoladoholikom  bo jest pyszne.



Składniki na ciasto (tortownica21cm):
  • 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80ml oleju np. rzepakowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki  aromatu waniliowego ( pominęłam)
  • 1 szklanka cukru
  • ⅔ szklanki puree z dyni
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady (pominęłam)
Dodatkowo na polewę:
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200g gorzkiej czekolady
Do rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy , gdy jest gorąca ściągamy z  gazu i wkładamy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa czekoladowa, odstawiamy do ostudzenia.

Bezowe duszki:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 140g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie bezowych duszków:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli,  następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier , miksujemy, aż powstanie gładka i błyszcząca beza, na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dużą okrągłą końcówką
  • wyciskamy kształt duszków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C około 60-70 minut.
 
Wykonanie ciasta:
  • do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól, odstawiamy
  • w drugiej misce łączymy ze sobą olej, jogurt, jajka oraz cukier, miksujemy tylko do połączenia składników następnie dodajemy puree z dyni mieszamy
  • do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy, na końcu jeżeli chcecie można dodać posiekaną czekoladę
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy 21cm lub tak jak autorka przepisu można użyć keksówki 12x25cm)
  • ciasto pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do170°C  do suchego patyczka.
  • gotowe studzimy i ścinamy czubek ciasta który posłuży nam jako ziemia
  • na ciasto wylewamy polewę, kruszymy na nią ciasto i układamy bezowe duszki i gotowe :o









Inspiracja: https://malacukierenka.pl/ciasto-mega-czekoladowe-z-dynia.html



12 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest naprawdę pyszne tym bardziej polecam nie tylko na niedzielne biesiadowanie z rodziną :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. świetne ciacho! i jaka śliczna dekoracja:D mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) i gorąco polecam bo ciacho jest bardzo pyszne :) pozdrawiam :D

      Usuń
  3. nie no wygląda obłędnie!!! cudo

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto i super dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie!
    Świetny pomysł na dekorację! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł może nie mój bo na innych blogach wypatrzony ale od paru lat za mną chodził i w końcu doczekał się realizacji :D, ciacho polecam :)

      Usuń
  6. Pyszne bajecznie czekoladowe ciasto. Dzięki dyni nieco wilgotne. Dla mnie bomba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak nawet mój mąż który kręci nosem na czekoladowe wypieki się nim zajadał :) cieszę się ,że i Tobie ciacho smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń