Chałka drożdżowa

Ten przepis jest szczególny bo wykonała go Ania. Córka kilka razy prosiła mnie bym upiekła jej chałkę, nigdy jednak nie było jakoś okazji lub czasu na to, więc… upiekła ją w końcu sama 🙂 Cieszy mnie to bardzo, że już nie tylko mi asystuje w kuchni ale także sama podejmuje się samodzielnego gotowania i wymyślania dań.

A chałka wyszłą pyszna, puszysta i zniknęła w mgnieniu oka. Wypróbujcie, bo jak się okazuje przepis jest całkiem prosty 🙂

Z podanych składników można zrobić jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Zaczyn:

15g świeżych drożdży

2 łyżki mąki pszennej

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

Ciasto: 

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki ciepłej wody

3 łyżki cukru

2 łyżki masła

1 jajko

szczypta soli

Kruszonka:

2 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru

jajko do posmarowania

Wykonanie:

Przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15min w ciepłe miejsce.

Masło do ciasta roztapiamy. Jajko rozbełtujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, sól i roztopione masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby można podsypać nieco mąką.

Tak przygotowane ciasto  przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie lekko wyrabiamy, formujemy kule, którą dzielimy na 3 lub 6 mniejszych (zależy z ilu splotów chcemy zrobić chałkę). Każdą kulę formujemy w wałek o tych samych długościach i zaplatamy warkocz.

Zaplecioną chałkę odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy kruszonkę  wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy, aż zrobią się grudki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem po wierzchu, następnie posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35min, aż chałka się ładnie zarumieni.

Najlepiej smakuje z domowym dżemem lub powidłami 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 30 października
    Odpowiedz

    Piękna i puszysta 🙂 Zjadłabym z dżemem 🙂 Gratulacje dla zdolnej Córci!

  2. Brenia
    30 października
    Odpowiedz

    🙂 tak gratulacje i jestem dumna z mojej Córki !!

  3. Brenia
    30 października
    Odpowiedz

    Risotto wygląda pięknie 🙂 a, chałkę czas zrobić !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.