piątek, 28 października 2016

CIASTECZKA DYNIOWE HALLOWEEN

Ciasteczka  dyniowe są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pięknie pachną nutą korzenną i są miękkie idealne na jesienne dni, z podanej ilości wychodzi spora ilość (pojemnik jak na zdjęciu ) sztukowo trudno powiedzieć bo wszystko zależy od tego jakich foremek użyjecie. Ja tym razem postawiłam na foremki o tematyce Halloween :)



Składniki:
  • 400g mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
  • ½ szklanki cukru pudru( jeżeli lubicie słodsze ciastka można dodać trochę więcej cukru)
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego( dałam domowy)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • ½ kostki masła/margaryny
 
Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, przypraw, żółtek, puree z dyni oraz masła zagniatamy ciasto które lekko się klei
  • cisto najlepiej podzielić na dwie części  ,wyłożyć na blat wysypany mąką , wałkujemy a następnie wykrawamy dowolne kształty
  • przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.




Źródło: http://kuchniabreni.pl/jesienne-kruche-ciasteczka-dyniowe/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz