SPAGHETTI BOLOGNESE – najlepszy przepis!

Dziś zabieram Was do Włoch ( ajj! jak ja tam dawno nie byłam! ).

pobrane

Te wakacje miałam spędzić w ukochanym Rzymie, ale tak się złożyło, że spontanicznie wyjechałam do Grecji.

Tak więc nie udało mi się usiąść w przytulnej włoskiej knajpce, żeby zjeść pyszną pastę, ale równie pyszną przygotowałam w swojej kuchni.

Dziś zapraszam Was na Spaghetti Bolognese – klasyczne, na czerwonym winie, z dobrym mięsem, pomidorami pelatii i aromatycznymi przyprawami – takie jak robię od lat, sprawdzone i niesamowicie pyszne.

Idealne na obiad albo np. romantyczną kolację we dwoje – z całą pewnością posmakuje!

Spróbujcie!

  spaghetti-bolognese-spaghetti-z-sosem-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-makaron-z-miesem-lubella-przepisy-3x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron Spaghetti – ok. 200 g
* mięso mielone z łopatki wieprzowej – 250 g
* pomidory pelati bez skóry ( z zalewą ) – 1 puszka
* duża marchew – 1 szt
* seler naciowy – szt
* czosnek – 2 ząbki
* szalotka – 2 szt
* czerwone wytrawne wino – 0,5 szkl
* oliwa z oliwek
* parmezan
* sól pieprz, cukier, oregano , bazylia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa oraz drobno posiekany czosnek – przesmażamy.

Wrzucamy zmielone mięso , smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, zalewamy czerwonym winem i redukujemy alkohol.

Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory pelati wraz z zalewą,

Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, cukrem i posiekana bazylią.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i startym parmezanem oraz odrobiną pietruszki ( lub bazylii ).

Zajadamy gorące!

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress