Ziemniaczki pieczone w ziołach

Smak jesieni? Ziemniaki z ogniska! Nie zawsze jednak mamy miejsce, w którym możemy przygotować palenisko. Nie zawsze odpowiada nam też pogoda. 

Jako substytut polecam ziemniaki z piekarnika z ziołami. Najbardziej aromatyczne będą te świeże zioła - z ogrodu, doniczki... Ale suszone też się świetnie sprawdzą!



Składniki:

  • ziemniaki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj, osusz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 

Posyp solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. Obficie skrop olejem i wymieszaj tak, by ziemniaki były równomiernie nim pokryte.

Piecz w 200 st. około 40 minut. Ziemniaki w zależności od odmiany i wielkości mogą wymagać nieco dłuższego czasu pieczenia.



Komentarze

Prześlij komentarz