Rolada z polędwicy ze szpinakiem i serem pleśniowym

Efektowne danie mięsne na rodzinny obiad lub uroczystą kolację? Koniecznie rolada! 

Tym razem polecam Wam roladę z polędwicy wieprzowej - wybierzcie jak najgrubsze egzemplarze, ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym (może to być lazur, brie lub po prostu feta). 

Wygląda pięknie, wspaniale smakuje - ideał :)



Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku umyj i dokładnie osusz.

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś kilka minut. Jak szpinak zmieni kolor i zmięknie, dodaj odrobinę masła. Jeśli jest za dużo płynu, to odparuj go bez pokrywki.

Zdejmij szpinak z patelni i odstaw do ostygnięcia.

Polędwicę umyj, osusz, wytnij błony i tłuszcz. Natnij polędwicę wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale tak, by nie przeciąć jej do końca. Przewróć na drugą stronę i znów natnij wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozłóż powstały prostokątny płat mięsa na blacie, lekko rozbij go tłuczkiem. Posól i popieprz do smaku.

Na mięsie ułóż szpinak (osączony z resztek płynu), posyp kostkami sera.Zwiń w rulon. Obwiąż roladkę sznurkiem, posyp znów solą i pieprzem. 

Powstałą roladę zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180 st. przez około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozwól odpocząć roladzie przez 10 minut. Pokrój w plastry i podawaj.

Smacznego!

Komentarze