Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Zupa curry z dynią, papryką i czerwoną soczewicą
Piątek, 14 października 2016Składniki:
- Papryka czerwona 2 szt
- Dynia 400 g
- Pomidory 2 duże szt
- Soczewica czerwona Lestello 200g
- Czerwona cebula 1 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Pasta curry czerwona 1-2 łyżki
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Imbir świeży 1 łyżeczka
- Papryka łagodna 1 łyżeczka
- Papryka ostra 1 łyżeczka
- Olej kokosowy 1 łyżka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Sok z cytryny 3-4 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Pyszna zupa curry z dynią, papryką i czerwoną soczewicą Lestello to rozgrzewająca propozycja na chłodniejsze dni. Ze względu na dużą zawartość białka soczewica jest jednym z filarów diety wegetariańskiej, zawiera też skrobię i cenne składniki mineralne, np. wapń i fosfor. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i dużą zwartość błonnika dlatego warto o niej pamiętać w codziennej diecie. Przygotowanie zupy curry jest proste i szybkie, a jej talerz na pewno doda wam energii, zapraszam :)
Przygotowanie
1. Najpierw przygotowuję składniki zupy: czerwoną cebulę kroję w małą kostkę, paprykę kroję w większa kostkę, tak samo dynię i pomidory obrane ze skóry.
2. W garnku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję czerwoną pastę curry i krótko ją przesmażam, aby uwolniła swój aromat.
3. Teraz do garnka wrzucam cebulę, wciskam czosnek i smażę kilka minut.
4. Dodaję łyżeczkę świeżego, startego imbiru a następnie dodaję paprykę i dynię.
5. Po kilku minutach, kiedy warzywa lekko zmiękną do garnka wsypuję czerwoną soczewicę, mieszam ją z warzywami i wlewam wodę, garnek przykrywam pokrywką i gotuję zupę kilka minut.
6. Gdy warzywa są już prawie miękkie wlewam mleko kokosowe i dodaję pomidory, gotuję ok. 10-15 minut.
7. Zupę przyprawiam ostrą i łagodną papryką, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem, mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut, jeśli potrzeba dodaje jeszcze pasty curry.
8. Na koniec zupę przyprawiam sokiem z cytryny, podaję ją z poszatkowaną kolendrą lub pietruszką.
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.