Tort śmietankowy z galaretką

Lekki tort biszkoptowy, przełożony i obłożony kremem z serka mascarpone i śmietany. W kremie zatopione są pierścienie z galaretki, które w przekroju wyglądają jak kwadraty. Dodają one uroku i wzbogacają smak ciasta. Tort udekorowany jest kawałkami galaretki, a boki obsypane są wiórkami czekoladowymi.

Najlepiej jest pieczenie tortu rozłożyć na dwa dni. Wieczór wcześniej przygotować galaretki i upiec biszkopt, a następnego dnia zrobić krem i złożyć tort. Po co najmniej 3 godzinach schłodzenia można tort podawać lub przechować do następnego dnia.

Składniki:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • ok. 1 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 3 galaretki o tym samym smaku
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady białej

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować galaretki. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 500ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby stężały. Trzecią galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemnika lub głębokiego talerza. Wstawić do lodówki do stężenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  6. Galaretkę wyciągnąć z tortownicy, odpinając ostrożnie obręcz, a następnie przekładając galaretkę do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Ściągnąć ostrożnie folię spożywczą. Ostrym, małym nożykiem wyciąć 4 okręgi o tej samej szerokości (ok. 2cm).

2

  1. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu i posmarować cienką warstwą kremu. Ułożyć 2 i 4 okrąg w odstępach (licząc od środka). Przykryć kremem, wypełniając dobrze przestrzeń między galaretkami.

3

  1. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i posmarować cienko kremem. Ułożyć 1 i 3 okrąg w odstępach. Przykryć kremem, wypełniając dobrze przestrzeń między galaretkami.
  2. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

4

  1. Z czekolady białej i mlecznej zrobić wiórki czekoladowe, ścinając obieraczką do warzyw boczne ścianki czekolad. Wiórkami czekoladowymi obsypać boki tortu. (Najłatwiej jest to zrobić, nabierając wiórki na rękę i dociskając je ręką do boku tortu).
  2. Galaretkę z pojemnika (lub głębokiego talerza) pokroić w kostkę. Kostki galaretki ułożyć na wierzchu tortu.
  3. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort śmietankowy z galaretką Tort śmietankowy z galaretką Tort śmietankowy z galaretką