października 10, 2016

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami

   To ciasto już już niemalże hit ! Robiłam kilkukrotnie, ale nie wiedzieć czemu dopiero dziś dzielę się z Wami przepisem. Przepis wszak nie mój, krąży taki po sieci i w sumie to nie wiadomo kto był  pierwotwórcą...


kruche ciasto  z pianką i owocami


Składniki:
( na blachę prostokątną o wymiarach około 30x20 cm )

Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • maliny lub inne owoce 


Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Ja ułatwiając sobie pracę, robię to w malakserze.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, odkroić około 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno blachy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.
Upieczone ostudzić.

W tym czasie ubić białka z cukrem, na puszystą, lśniącą pianę. Do piany z białek, nie przerywając ubijania, dodać po łyżce proszek budyniowy. Na koniec, nadal ubijając, wlać cienką strużką olej.
Pianę wyłożyć na upieczony kruchy spód, na pianie rozłożyć owoce, lekko wbijając je w pianę. NA owoce zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 40 minut, aż się zarumieni.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.


kruche ciasto z pianką

kruche ciasto z malinami

 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo