wtorek, 4 października 2016

Cukinowe łódki XXL

Bardzo lubię nadziewaną cukinię i paprykę.
Dziś właśnie jest cukinia.
Użyłam takiej sporej cukinii, więc będzie też na kolację lub jutro na obiad.
Wystarczy podgrzać i gotowe.
Zamiast cebuli świeżej dałam prażoną, oj jak ja lubię prażoną cebulkę.
Mogę ją jeść codziennie.



2 duże cukinie
farsz :
500 g ryżu
600 g łopatki wieprzowej
1 szk prażonej cebulki Fanex
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
250 g żółtego sera
garść natki pietruszki
garść rungii
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku


Cukinie przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne i posolić.
Potem zlać powstały sok.
Ryż ugotować, odsączyć i wystudzić.
Mięso zmielić a ser zetrzeć na tarce..
Paprykę pokroić w kostkę, rungię i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Do miski wsypać ryż, dodać przygotowane składniki, wsypać prażoną cebulkę oraz dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
Nadzieniem napełnić połówki cukinii i ułożyć na blachach do pieczenia.
Piec w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut do godziny.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy lekko wchodzi w cukinię.
Podawać na gorąco.


2 komentarze:

  1. Miam.... uwielbiam cukinię, ale tak przyrządzonej jeszcze nie jadłam! Na pewno jest pyszna i może śmiał o posłużyć za główne danie obiadowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotowanie. W takiej cukinii fajne jest to, że możemy kombinować z farszem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.