Najlepsze pesto z bazylii

Pesto z bazylii ma smak rozgrzanych południowym słońcem Włoch. Pachnie latem. Wakacjami. Podróżą. 

Dość długo o nim nie pamiętałam. Bazylia wyrastała, a ja na nią patrzyłam i od czasu do czasu dodałam do pomidorów, ususzyłam... 

Od jakiegoś czasu nie marnuje się już nawet jeden listek. Pesto z bazylii jest stałym gościem na naszym stole :)



Składniki:

  • duży pęczek bazylii
  • 1/4 szkl. nasion słonecznika lub dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można ominąć, ale warto dodać - fantastycznie podbija smak)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Bazylię umyj i dokładnie osusz. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i miksuj pulsacyjnie do momentu uzyskania równomiernie rozdrobnionej pasty.


Komentarze

  1. Kocham wszelakie pesta! :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak i ja lubię i dzisiaj właśnie miałam zamiar sobie zrobić do brązowego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz