Obiady

Makaron z boczkiem, miętą i pomidorami

20 września 2016

Makaron z boczkiem, miętą i pomidorami jest absolutnie fantastyczny! Wiem, że to połączenie może Wam wydać się nieco dziwne i niecodzienne, ale boczek, który chrupie i jest raczej słony świetnie przełamany zostaje odświeżającą miętą! Do tego słodycz pomidorków – wow.

To bardzo prosty przepis na makaron, który pozbawiony jest ciężkiego sosu i mnóstwa dodatków. Tak naprawdę lekki iii bardzo sycący – idealnie sprawdzi się na jesienną kolację, no sami spójrzcie na te kolory!:) Jeśli macie ochotę to dodajcie do makaronu kilka posiekanych oliwek lub kaparów – wzbogacą smak.

Składniki:

  • porcja ulubionego makaronu
  • 40g boczku wędzonego
  • 200g pomidorków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • świeża mięta – garść
  • sól, pieprz
  • oliwa

spaghetti-z-pomidorami-boczkiem-i-mieta-1-of-1-4

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go, ale 2 łyżki wody z gotowania zostawiamy na później Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, dodajemy do niej boczek (bardzo drobno posiekany, pozbawiony skórki), czekamy aż tłuszcz się wytopi i boczek będzie kruchy. Na patelnię dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, wrzucamy odcedzony makaron i dolewamy wodę z jego gotowania. Doprawiamy makaron do smaku solą i pieprzem, dodajemy porwane listki mięty. Mieszamy wszystko dokładnie. Makaron z boczkiem, miętą i pomidorkami podajemy posypany parmezanem lub grana padano.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Słodkie okruszki 16 października 2016 at 22:24

    Pyszna propozycja i te kolory 🙂

  • Zostaw komentarz