Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeBlanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorÄ…cÄ…, wrzÄ…cÄ… wodÄ…, a nastÄ™pnie zimnÄ…. DziÄ™ki temu nie tylko usuniesz znajdujÄ…ce siÄ™ w nich zanieczyszczenia, ale także zachowajÄ… one znacznie wiÄ™cej skÅ‚adników odżywczych niż podczas caÅ‚kowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmieniÄ… siÄ™. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje siÄ™ inaczej - parzÄ…c i chÅ‚odzÄ…c dÅ‚użej lub krócej. Zasada jest tylko jedna - tyle samo czasu warzywa powinny spÄ™dzić w gorÄ…cej, co w zimnej wodzie. Powodzenia! :)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze