czwartek, 15 września 2016

CIASTO KAKAOWE Z NEKTARYNKAMI

Ciasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki.


 Składniki ( forma 22x30cm):
  • 2 średnie jajka
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek ciemnego kakao
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki letniej wody
  • ½ szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3-4 nektarynki lub brzoskwinie ( obrane ze skórki i pokrojone)


Wykonanie:
  • jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
  • do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto
  • pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka ( jak ze względu , że piekłam w mniejszej formie niż wskazuje autorka przepisu, ciasto piekłam o prawie 30 minut dłużej).



Źródło: http://ostra-na-slodko.pl/2014/08/26/ciasto-czekoladowe-z-brzoskwiniami/

4 komentarze:

  1. Pięknie komponuje się kolorystycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, kolor w tym przypadku rządzi i tym bardziej zachęcam do upieczenia :)

      Usuń
  2. tak, kolorystk super na jesien mozna z dynia zrobic

    OdpowiedzUsuń