Kategorie
- Mięsa
- Grill
- Zupy
- Dla dzieci
- Ciepłe dodatki do obiadu
- Dużo i do syta
- Dania bez mięsa
- Ryby i owoce morza
- Kluchy, pierogi & naleśniki
- Zapiekanki
- Makarony
- Pizze
- Przekąski i przystawki
- Domowe wędliny
- Sałatki i surówki
- Dietetyczne
- Sosy i dipy
- Napoje & koktajle
- Przetwory
- Ciasta i desery
- Święta i okazje
- Moim okiem
Risotto z brokułami
Czwartek, 15 września 2016Składniki:
- Ryż arborio 300 g
- Cebula 1 szt
- Brokuł 1 szt średniej wielkości
- Parmezan utarty 50 g
- Bulion drobiowy 1,5 litra
- Masło 1,5 łyżki
- Oliwa 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Risotto z brokułem jest delikatne, kremowe i aromatyczne, doskonałe na obiad lub kolację. Danie jest lekkie a jednocześnie sycące, przygotowanie nie jest trudne a smak zapewne was zachwyci.
Przygotowanie
1. Cebulę kroję w drobną kostkę, na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam na nią cebulę i chwilkę podsmażam.
2. Kiedy cebula się zeszkli dodaję ryż i chwilkę podsmażam, aż ziarenka staną się szkliste.
3. Następnie wlewam 3 łyżki bulionu i gotuję, aż ryż wchłonie płyn.
4. W międzyczasie brokuł dzielę na małe różyczki.
5. Na patelnie znowu wlewam trochę bulionu i dodaję różyczki brokuła.
6. Kiedy ryż wchłonie płyn znowu wlewam bulion i dalej gotuję.
7. Gdy ryż jest już miękki ale wciąż al dente dodaję masło, sól, pieprz i parmezan.
8. Całość mieszam i gotuje dosłownie 2 minuty, następnie wyłączam ogień, patelnię przykrywam pokrywka i zostawiam risotto na kilka minut pod przykryciem po czym podaję jeszcze gorące.
Dodaj swój komentarz
Zaloguj się, aby skomentować przepis.
Komentarze (0)
Bądź pierwszą osobą, która podzieli się z nami swoją opinią.